Izložbe

Djela 36 eminentnih umjetnika na izložbi “VII Sarajevski salon”

Off 55
Foto: Fena
U Sarajevu je večeras otvorena tradicionalna godišnja izložba “VII Sarajevski salon”, koja ove godine obuhvata tehnike i discipline savremene umjetnosti, kao što su crtež, grafika, slika, skulptura, video i instalacija.

Izložba je otvorena u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, a prema riječima predsjednika Udruženja likovnih umjetnika KS Izeta Alečkovića, na njoj učestvuje 36 autora koji su u ovoj godini bili najproduktivniji.

“Umjetnički savjet prati rad umjetnika tokom godine, njihov angažman i stvaralaštvo, obilaze se ateljei i zna se šta i koliko ko radi. Savjet je napravio respektabilnu i reprezentativnu ekipu koja ove godine predstavlja svoja djela”, rekao je Alečković.

On je istakao da su učesnici afirmisani umjetnici, dobitnici niza nagrada i priznanja.

“U pitanju su ljudi koji iza sebe imaju izlaganja na izložbama svjetskog ranga, a koji su proslavili ove prostore kada je u pitanju likovna umjetnost”, dodao je Alečković.

Prva izložba ovog renomea održana je u nekadašnjem starom paviljonu u Titovoj ulici prije 50 godina. Nakon nekog vremena se “ugasila”, ali grupa likovnih umjetnika iz Sarajeva se zauzela da obnovi izložbu i ona je u posljednjih sedam godina zaživjela u današnjem formatu.

Related Posts