Film

Počinje 69. Međunarodni festival u Berlinu

Off 41
Foto: aufblen.de
U Berlinu danas počinje 69. Međunarodni filmski festival – Berlinale tokom kojeg će se do 17. februara za prestižnog Zlatnog medvjeda takmičiti 17 filmova.

Festival će otvoriti “The Kindness of Strangers” danske rediteljice Lone Šerfig, koji se zvanično takmiči i za Zlatnog medvjeda, saopšteno je na stranici organizatora ove filmske smotre.

U zvaničnoj konkurenciji je 17 filmova od kojih su čak sedam režirale žene, a izdvajaju se naslovi “Mr. Jones” Poljakinje Agnješke Holand i “Elisa y Marcela” španske rediteljice Izabel Koišet.

Izvan takmičarskog programa za Zlatnog i Srebrnog medvjeda biće prikazan autobiografski dokumentarac “Varda par Agnes” slavne francuske rediteljice Anjes Varde.

Na festivalu će biti prikazana i dva filma rađena u koprodukciji sa BiH, a bh. scenaristica Elma Tataragić potpisuje se ispod dva filma koja se nalaze u zvaničnim festivalskim programima. Riječ je o makedonskom filmu „Bog postoji, zove se Petrunija“ i srbijanskom ostvarenju „Šavovi”.

Žirijem ove godine predsjedava francuska glumačka ikona Žilijet Binoš, a o nagradama će, između ostalih, odlučivati i čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Na berlinskom crvenom tepihu se očekuje defile zvijezda kao što su Ketrin Denev za film “L'adieu a la nuit” Andrea Tešinea, Dajana Kruger za film “The Operative” Juvala Adlera i Kristijan Bejl za ostvarenje “Vice” Adama Mekeja. Ti filmovi su takođe među 17 naslova u trci za glavnu nagradu.

Prošle godine je Zlatni medvjed dodijeljen rumunskoj rediteljici Adini Pintili za film “Touch me Not”.

Počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo ove godine će dobiti britanska glumica Šarlot Rempling, a u njenu čast će tom prilikom biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. “Noćni portir” italijanske rediteljice Liliane Kavani.

Ovogodišnji Berlinale će biti posljednji za njegovog direktora Ditera Koslika koji poslije 18 godina na čelu festivala naredne godine vodstvo prepušta bivšem umjetničkom direktoru Filmskog festivala u Lokarnu Karlu Katrijanu, te Holanđanki Marijeti Risenbek, bivšoj direktorici German Films odjeljenja za promociju njemačkog filma u inostranstvu.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. godine, a od 1978. se redovno održava svake godine u februaru. Smatra se jednim od najuglednijih, ali svakako i najposjećenijih filmskih festivala na svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Related Posts

PROMO

Pozitivna BiH

Arhiva

Februar 2019
P U S Č P S N
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728