Film

Otvorena obnovljena kino – sala JU “Kinoteka BiH”

Off 189
U prisustvu eminentnih zvanica, istaknutih ličnosti, brojnih gostiju i poklonika ‘sedme umjetnosti’, večeras je u Sarajevu svečano otvorena kino-sala Javne ustanove “Kinoteka Bosne i Hercegovine”, renovirana uz potporu Ambasade Narodne Republike (NR) Kine u Bosni i Hercegovini i posredovanje Udruženja “Bosansko-kineskog prijateljstva”.

Sudionike svečanosti pozdravila je ambasadorica NR Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, istaknuvši značaj očuvanja kulture i tradicije BiH, a u čemu značajna uloga pripada i Konoteci BiH. Uz zadovoljstvo iskazano u povodu pružene potpore ovoj ustanovi, ambasadorica Bo je potcrtala kako je realizacija ovog projekta dodatno povezala dvije zemlje i narode, jačajući njihovo međusobno prijateljstvo i uzajamno razumjevanje.

Podsjetila je da je nedavno potpisan sporazum o ukidanju viza za nosioce ‘običnih’ pasoša između BiH i Kine, izražavajući očekivanje da će njegovim stupanjem na snagu uslijediti posjete velikog broja kineskih turista, te da će oni biti u prilici u obnovljenoj kino-sali prisustvovati projekcijma filma

“Valter brani Sarajevo“, koji je izuzetno popularan u toj prijateljskoj zemlji. Na značaj razvoja i jačanja suradnje dviju zemalja ukazao je i predsjednik Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva Faruk Borić, navodeći da potpora i na realizaciji ovog projekta (restauracije dijela Kinoteke) svjedoči o odlučnosti NR Kine da intenzivnije i na obostrano zadovoljstvo bude prisutna u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da se to odnosi i na različite vrste kulturnih projekata u sklopu mehanizma ‘16+1’ u kojem partcipira i BiH zajedno s drugim zemljama centralne i istočne Evrope, kao i putem inicijative ‘Pojas i put’ koja otvara nove perspektive i mogućnosti svestrane i snažnije suradnje NR Kine i Bosne i Hercegovine.

U kontekstu bogatog filmskog naslijeđa i značaja bh. kinematografije, režiser Nenad Dizdarević kazao je da vjeruje da će Kinoteka ponovno postati kultno mjesto okupljanja i susreta, ali i mjesto edukacije mladih stvaralaca, kao i odrastanja i odgoja nove filmske publike.

Istovremeno, najavio je mogućnost da se uskoro pristupi realizaciji ideje organiziranja sedmice kineskog filma u BiH i sedmice bh. filma u Kini.

Direktorica JU Kinoteka BiH Devleta Filipović je, uz zahvalnost u povodu potpore realizaciji spomenutog projekta i uvjerenje da će biti nastavljena restauracija ostalih prostorija ove ustanove, naglasila da se na taj način stvaraju uvjeti za redovne filmske projekcije, razmjenu kulturnih dešavanja, te organiziranje drugih sadržaja.

Kako je kazala, finansijska podrška NR Kine pretvorila je obnovljenu kino-salu u prijatno mjesto susreta i budućih značajnih aktivnosti, a kako bi u suradnji s Udruženjem Bosanko-kineskog prijateljstva postali dijelom kineskog mega projekta ‘Pojas i put’.

Na svečanosti su uručene zahvalnice ambasadorici Bo za prijateljsku podršku, kao i Udruženju Bosansko-kineskog prijateljstva, te režiseru Nenadu Dizdareviću, članu Udruženja, koji je Kinoteci darovao svoje igrane filmove.

Rečeno je i da JU Kinoteka BiH, kao jedna od sedam institucija kulture na državnom nivou, nema riješeno pitanje sistemskog finansiranja, zbog čega je primorana da se na različite načine snalazi kako bi očuvala svoju osnovnu djelatnost i brinula za arhivsku filmsku građu BiH neprocjenjive vrijednosti.
Sa svečanosti je upućen apel i drugim filmskim stvaraocima da svoje filmove daruju Kinoteci.

Prije svečanog otvorenja u renoviranoj sali Kinoteke upriličena je projekcija filma “Valter brani Sarajevo”, najgledanijeg filma u Kini, a koji svjedoči o bogatoj historiji bh. kinematografije.

Related Posts