Film

Italijanski film “Posljednji ratnici” najbolji film 3. Viva film festivala

Off 106

U prisustvo velikog broja autora sinoć su u Pozorištu mladih u Sarajevu dodjeljene nagrade 3. Viva film festivala u sve četiri kategorije: ekologija, religija, turizam i omladinski film.

Prvu nagradu osvojio je film ”Stolac – mi imamo sve!”, drugonagrađeni film je iz Visokog ”Sustav te laže”, a treća nagrada pripala je filmu ”Moj dnevnik” iz Viteza.

Najbolje filmsko ostvarenje, prikazano na ovogodišnjem Viva film festivalu – Grand prix dodijeljen je Valentini Ippolito iz Italije za film ’’Posljednji ratnici’’.

Zlatni leptir, za najbolji ekološki film dodjeljen je filmu ’’Dan za danom’’ iz Indije (Naghnath R Kharat), srebrenog leptira osvojio je film ’’Spasioci kornjača Lampeduza’’ iz Italije (Salvatore Tuccio), a bronzanog leptira film ’’PM 2.5’’ iz Poljske (Piotr Biedron).

Zlatna klapa za najbolji turistički film pripala je Ivanu Periću iz Hrvatske za film ’’Novalja,otok Pag’’, srebrena klapa filmu ’’Uwe’s’’, Valentina Anghela iz Rumunije, bronzana klapa filmu ’’Flanur u Istanbulu’’ (Berzah Ozlp).

U kategoriji religijski film zlatno drvo osvojio je film ”Bhikhuni, Buddhism revolution”, iz Poljske (Malgorzata Dobrowoiska), srebreno drvo film iz Srbije ”Na granici” (Laurent Rouy), a bronzano drvo film iz BiH ”Sa ruba pameti” (Milana Majar).

Pored zlatne, srebrene i bronzane kamere, najmlađim autorima, polaznicima Viva škole filma kompanija AVTERA dodjelila je vrijedne Canon nagrade.

U protekla četiri dana 12 gradova u BiH Kakanj, Vareš, Goražde, Ljubuški, Jelah, Vitez, Bihać, Mostar, Lukavac, Orašje, Prijedor i Sarajevo bili su dio festivalske priče Viva.

U zvaničnoj selekciji 3. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija prikazano je 109 filmova iz više od 45 zemalja svijeta, a u zvaničnoj selekciji bila su 22 omladinska filma koji su rezultat Viva škole filma, održane u 19 bh. gradova.

Related Posts