Film

Filmu “Roma” nagrada BAFTA za najbolji film

Off 16
Foto: AP
Film “Roma” Alfonsa Kuarona (Alfonso Cuarón) osvojio je nagradu za najbolji film Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) u Londonu. Filmovi koji su bili favoriti za nagradu BAFTA imaju najveći broj nominacija i za Oskara.

Drama koja prikazuje život kućne pomoćnice u porodici srednje klase u Meksiko Sitiju početkom ‘70-ih godina prošlog vijeka pobedila je favorizovani film “The Favourite” (Miljenica).

Kuaron je proglašen i za najboljeg režisera, a “Roma” je dobila nagrade u ukupno četiri kategorije Bafta, navodi AP.

Najviše nagrada – šest osvojio je film “The Favourite”, tragikomedija grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos) koja je imala 12 nominacija.

Olivija Kolman (Olivia Colman) proglašena je prema očekivanjima za najbolju glumicu za ulogu u filmu “The Favourite” u kojem tumači britansku kraljicu Anu.

Nagrada namenjena najboljem glumcu pripala je Ramiju Maleku za ulogu nekadašnjeg pevača grupe Kvin Fredija Merkjurija u filmu “Bohemian rhapsody” .

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu dobio je Maheršala Ali (Mahershala Ali) za ulogu pijaniste u filmu “Green book” (Zelena knjiga), priči o crnom muzičaru i njegovom belom vozaču tokom turneje po američkom Jugu 60-ih godina prošlog vijeka

Za ulogu aristokratkinje Sare Čerčil u filmu “The Favourite” Rejčel Vajs (Rachel Weisz) je dobila nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 24. februara u Los Anđelesu.

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže