Film

“Biti daleko” najbolji dokumentarni film na Festivalu u New Yorku

Off 41
Bosanskohercegovački dokumentarni film “Biti daleko”, rediteljica Samire Kameli i Sajre Subašić, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na bh. Filmskom festivalu u New Yorku, održanom od 11. do 14. aprila.

To je prva nagrada ovom filmu, nastalom u okviru Laboratorija kreativnog dokumentarnog filma “Oslikavanje humanosti” u organizaciji Pravo Ljudski i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

“Nakon što smo u zadnjih šest godina organizirali desetinu škola i radionica kreativnog dokumentarnog filma, te producirali i podržali preko 30 kratka filma mladih autora i autorica iz cijele regije, stiže i međunarodno priznanje poput ovoga. Nagrada za najbolji dokumentarni film dodijeljena je hrabrim mladim autoricama, koje su izašle iz okova forme i progovorile o jednom od najznačajnijih problema sa kojim se svijet suočava, a to je odnos prema izbjeglicama”, saopćeno je iz Udruženja Pravo Ljudski.

Film “Biti daleko” prati Samiru, koja dolazi iz Irana u Sarajevo da bi snimala dokumentarni film. Ona pokušava da se poveže sa zemljom i ljudima. Da bi pronašla one koji su doputovali iz dalekih mjesta poput nje, pokušava posjetiti imigracioni centar u Sarajevu, ali sve na šta nailazi su zatvorene kapije.

Laboratorij kreativnog dokumentarnog filma “Oslikavanje humanosti” je edukativna filmska platforma namijenjena mladim bosanskohercegovačkim kreativcima. Laboratorij ima za cilj da istražuje nove dokumentarne forme sa posebnim fokusom na refleksivnom, kolaborativnom filmskom izrazu, istražujući humanost.

Dokumentarni filmovi nastali u sklopu laboratorije bit će prikazani u devet gradova širom Bosne i Hercegovine.

Related Posts