Film

Alain Delon: Otići ću s ovog svijeta bez žaljenja

Off 206
Jedan od najvećih francuskih glumaca Alen Delon (Alain Delon) izjavio da će napustiti “ovaj svijet, bez žaljenja”, u intervjuu za specijalno izdanje sedmičnika Pari mač (Paris Match) povodom 60 godina njegove karijere.

“Život mi sada ne donosi mnogo toga. Sve sam upoznao, sve vidio. Ali, iznad svega, mrzim ovo doba, povraća mi se od njega”, rekao je 82-godišnji Delon u intervjuu nazvanom “Ja, Delon: Intervju o njegovom životu”.

“Postoje bića koja prezirem. Sve je lažno i izvitopereno. Nema više poštovanja, ne drži se obećana riječ. Samo je novac bitan. Po cijeli dan se govori o nekim zločinima. Napustiću ovaj svijet bez žaljenja”, rekao je Delon u intervjuu u kojem je govorio o karijeri, teškim odnosima u porodici kao i ženama i prijateljima koje je izgubio.

Delon je o posljednjem filmu koji želi da snimi, rekao da je došlo do kašnjenja. Glumac je ranije naveo da će igrati u novom filmu reditelja Patrisa Lekonta (Patrice Leconte) zajedno sa Žilijet Binoš (Juliette Binoche).

Legendarni glumac je dodao da bi još jednom volio da zaigra u pozorištu. Njegova posljednja uloga bila je 2013. godine u komadu “Običan dan” (Une Journée ordinaire) Erika Asua.

Reditelj Žan Fonten najavio je pozorišni komad koji će biti napisan Delonu u čast i koji će se zvati “Sumrak divlje zvijeri” (Le Crepuscule d'un fauve).

Delon je sa izuzetnom filmografijom i burnim privatnim životom postao ikona svjetske kinematografije s rijetkom karizmom i šarmom.

Tokom šest decenija bogate karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinjak filmova, među kojima su “Roko i njegova braća” i “Gepard” Lukina Viskontija, “Samuraj” Žan-Pjera Melvila, “Gospodin Klajn” Džozefa Lozija i “Eklipsa” Mikelanđela Antonionija.

Delon se posljednjih fodina pojavio u nekoliko televizijskih serija. Također je upamćen i po duetu s Dalidom i njihovom kultnom pjesmom “Paroles, Paroles”.

Iako je Delonu opala popularnost posljednjih godina zbog njegovih ranijih ispada, arogancije i egocentričnosti, većina Francuza, pored toga što ga smatra megalomanom, priznaje da je on jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.

Related Posts