Kultura

“Festival kulturnih raznolikosti” u Historijskom muzeju BiH

Off 87
U Historijskom muzeju BiH danas počinje “Festival kulturnih raznolikosti”, u organizaciji Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina (CHwB BiH) uz podršku Historijskog muzeja BiH, saopćeno je iz CHwB BiH.

Festivalski program će u narednih sedam dana prikazati različitost kulturnog naslijeđa koje su u BiH donijeli nekadašnji migranti, danas nacionalne manjine.

“Kroz različite festivalske sadržaje propituje se odnos našeg društva prema migrantima i nacionalnim manjinama u prošlosti, ali i danas. Želja nam je bila da ukažemo na značajan doprinos koji su, kroz različite vremenske periode, ostavile različite kulture i civilizacije na razvoj našeg društva i njeno kulturno naslijeđe”, rekla je Aida Mia Alić iz CHwB BiH.

Festivalski program počinje večeras u 18.00 sati, otvaranjem izložbe “Koliko vrijedi migrant?” u Historijskom muzeju BiH.

“Izložba donosi lične i kolektivne priče nacionalnih manjina koje govore o prijateljstvu, ljubavi i posvećenosti našem društvu, ali i bliže nam donose njihova lična iskustva i životne priče” ističe autorica izložbe Aida Mia Alić.

Festival uključuje i događaje na kojima će biti prezentirane manje poznate činjenice o doprinosima različitih nacionalnih manjina, ali i biti održana posebna šetnja kroz historijske epohe Sarajeva.

U srijedu, 17. oktobra u 17.00 sati u Historijskom muzeju BiH biće održan “Espresso sa Italijanima”, na kojem će predstavnici italijanske nacionalne manjine, Tihomir Knežiček i Zdravko Latal oživjeti manje poznate priče o naslijeđu BiH.

Dan poslije, 18. oktobra, sa Trga Karla Paržika na Marijinom Dvoru u 14.00 sati kreće posebno dizajnirana šetnja kroz historijske epohe Sarajeva.

Tokom dvosatnog obilaska učesnici će imati priliku prošetati dijelovima grada koji pričaju priču o naslijeđu i pojedincima koji su doprinijeli njegovom razvoju.

Istog dana u Historijskom muzeju BiH u 17.00 sati biće održan događaj naziva “Putovanje u Indiju”, na koje će posjetioce povesti predstavnica romske nacionalne manjine Murisa Halilović.

Festival završava 23. oktobra zatvaranjem izložbe “Koliko vrijedi migrant?”. Svi programski sadržaji su besplatni.

“Festival kulturnih raznolikosti” je dio projekta “(Ne)Vidljivi: Kulturna prava nacionalnih manjina u BiH”, koji je finansirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

 

Related Posts