Kultura

Bosna i Hercegovina postala članica Komiteta za svjetsko naslijeđe UNESCO-a

Off 145
Bosna i Hercegovina je danas na 21. plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom naslijeđu, koje se održava u Parizu, po prvi put u svojoj historiji izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Ovo prestižno tijelo u sistemu UN-a, koje se sastoji od 21 zemlje članice, nadležno je za razmatranje kandidatura i donošenje odluka o upisima svjetskog kulturnog i prirodnog blaga na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Učešće BiH u Komitetu za Svjetsku baštinu predstavlja veliko priznanje BiH i doprinosu zemlje zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te je izvanredna prilika za dodatnu promociju naše države na globalnom planu.

“Izbor BiH u Komitet za Svjetsku baštinu je rezultat intenzivne kampanje koju je, u skladu sa relevantnom odlukom Predsjedništva BiH, u proteklih godinu dana vodilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP) u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova i Komisijom za nacionalne spomenike BiH, uz aktivno učešće svih diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu”, saopćeno je iz MVP-a BiH.

BiH je dobila 73 glasa, a Mađarska 67, dok je Ukrajina dobila 20 glasova.

Predsjedništvo BiH pozdravilo izbor BiH u UNESCO-ov Komitet za svjetsku baštinu

Predsjedništvo BiH pozdravlja današnju odluku Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije za svjetsku baštinu o izboru Bosne i Hercegovine za članicu Komiteta za svjetsku baštinu.

“Predsjedništvo BiH izražava zahvalnost svim državama koje su podržale izbor BiH u Komitet. Uvjereni smo da će posvećenost očuvanju i obnovi kulturne baštine koju smo do sada pokazali, činiti našu zemlju predanom članicom Komiteta za svjetsku baštinu”, stoji u saopštenju.

Navodi se da će glavni cilj Bosne i Hercegovine, kao člana ovog tijela, biti zaštita i promocija Konvencije o svjetskoj baštini kao najvažnijeg globalnog instrumenta za prenošenje svjetske kulturne baštine budućim generacijama.

 

Related Posts