fbpx
BiH, Vijesti

KS: Povećan broj vakcinisane djece

Off 16
Foto: People photo created by pressfoto - www.freepik.com

Broj vakcinisane djece u Kantonu Sarajevo povećan je u odnosu na prethodne godine, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva su istakli da je postignut veliki uspjeh u povećanju obuhvata vakcinacijom za prvu i drugu dozu vakcine MPR (morbili, rubela, parotitis).

Resorno Ministarstvo je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS sprovelo reformsku akciju sa strateškim ciljem da se zaustavi, kako su rekli, neprihvatljivo nizak stepen vakcinacije predškolske djece u KS.

Iz Odjeljenja za imunizaciju Zavoda su rekli da je u prvih pet mjeseci 2019. obuhvat primovakcinacije (MPR 1), za ciljnu skupinu od 12 do 24 mjeseca života, iznosio čak 94 odsto, a obuhvat druge vakcine (MPR 2), za ciljnu skupinu od pet do šest godina, 91,3 odsto.

Poređenja radi, u 2017. godini godišnji obuhvat vakcinama MPR 1 iznosio je 40,1 odsto, a obuhvat MPR 2 56 odsto.

“Ovo je ogroman uspjeh za unapređenje Programa imunizacije u Kantonu Sarajevo. Svi učesnici procesa dali su veliki doprinos i dokazali smo da zajedničkim aktivnostima možemo postići odlične rezultate. Napokon o epidemiji možemo razgovarati kroz uspjeh u obuhvatu vakcinacijom, a ne samo kroz negativne pokazatelje, broju oboljelih i komplikacijama”, rekla je ministar zdravstva KS Amela Sofić.

U januaru ove godine u KS, kao i u zemljama okruženja, izbila je epidemija morbila. Osim praćenja kretanja broja oboljelih i analize po polu i uzrastu, ovog puta evidentiran je i broj vakcinisanih u ciljnim i ostalim starosnim skupinama.

Izvor: Mnistarstvo zdravstva KS/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže