fbpx
Svijet

Kraljica uputila apel britanskim političarima da se prestanu svađati oko “Brexita”

Off 24
Foto: Britanska kraljica Elizabeta Druga
Britanska kraljica Elizabeta Druga uputila je delikatno intoniranu poruku britanskoj podijeljenoj političkoj eliti oko Brexita, tražeći od poslanika da pronađu zajednički jezik i dane zanemare širu sliku u rješenju krize, prenosi Reuters.

Dok sat odbrojava do 29. marta, datuma zakazanog za britansko napuštanje Evropske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo u najdubljoj je političkoj krizi u pola stoljeća, boreći se kako i kada da napusti evropski projekt kome se pridružilo u 1973.

Iako Elizabeta (92) nije eksplicitno pomenula Brexit u godišnjem govoru lokalnom ženskom institutu u Norfolku, monarhinja je izjavila da se svaka generacija suočava s “novim izazovima i prilikama”.

“Dok tragamo za novim odgovorima u modernim vremenima, ja se zalažem za iskušane i provjerene recepte kao što je taj da pozitivno govorimo jedni o drugima i poštujemo različite stavove, da pronađemo zajednički jezik, i da nikada ne gubimo iz vida širu sliku”, kazala je.

Iako je koristila svoj uobičajeni konvencionalni rječnik, kraljičine izjave u kontekstu britanske krize signal su političarima da okončaju čarkanja koja su dovela petu svjetsku ekonomija na rub ponora.

Bakingamska palata odbila je komentirati kraljičin govor, iako su britanski mediji bili jasni prema značaju njenih komentara. U naslovnici Timesa piše: “Okončajte svađe oko Brexita, kraljica upozorila političare”.

Kao šef države, kraljica ostaje neutralna prema politici u javnim izjavama i nema pravo glasa, iako je uoči škotskog referenduma o nezavisnosti uputila delikatno intoniran apel Škotima da pažljivo promisle o svojoj budućnosti, podsjeća britanska novinska agencija.

Related Posts