fbpx
BiH, Vijesti

Kožul: Što žurnije formirati Vijeće ministara

Off 14
Sastanak predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru
Sastanak predsjedništva HDZ-a BiH u Mostaru (Angela Cvitanović/BHRT)

Komentirajući nefunkcioniranje i blokadu rada Parlameta BiH, zamjenik predsjedatelja Kluba zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul kazao je da je potrebno stabilizirati odnose između konstitutivnih naroda u BiH i što žurnije formirati Vijeće ministara.

“Ako hoćemo da BiH konačno krene putem napretka i svi zajedno gledamo pozitivne procese u budućnosti, potrebna nam je politička stabilnost. Bez toga nema niti stabilne vlasti”, kazao je Kožul posredstvom stranačkog priopćenja.

Kožul je pozvao na dogovor kako bi profunkcionirala oba doma Parlamenta BiH, sva povjerenstva i Parlamentarni odbori.

“Moramo stabilizirati odnose unutar konstitutivnih naroda, pokušati naći kompromis u svim važnim stvarima za BiH. Pred BiH je niz značajnih koraka u procesu euroatlantskih integracija koji se moraju rješavati i za to je opet potreban dogovor partnerskih stranaka”, ocijenio je Kožul.

Dodao je kako kriza oko uspostave vlasti na svim razinama u BiH ne šalje “dobru poruku svijetu i nije dobra ni za koga”.

Kožul smatra da su sve pretpostavke oko formiranja Vijeća ministara ispunjene još u kolovozu sukladno dogovoru lidera HDZ-a, SDA i SNSD-a, no međustranački dogovor nije ispoštovan zbog “uvjetovanja iz Sarajeva”.

“Naše opredjeljenje je formiranje Vijeća ministara što žurnije i bez uvjetovanja kako bismo konačno implementirali izborne rezultate i počeli se baviti rješavanjem ozbiljnih pitanja u BiH koja čekaju, i iz dana u dan se stvaraju nova”, kategoričan je Kožul.

Poručio je da se što prije predstavnici stranaka vrate razgovorima i učine sve kako bi BiH mogla ostvariti najvažnije vanjskopolitičke ciljeve.

“Hrvatska politika u BiH nema dvojbi oko euroatlantskih integracija jer za njih nema alternative, ali za to nam trebaju vjerodostojni partneri i vjerodostojne institucije s punim izbornim legitimitetom na razini BiH. To u ovom trenutku nemamo, jer Vijeće ministara u tehničkom mandatu s dupliranjem najvažnijih funkcija izvršne i zakonodavne vlasti to nije”, zaključio je Kožul.

Izvor: BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže