fbpx
Region, Vijesti

Kovač optužio Bearu za masakr u Kravici

Off 23
Foto: MKSJ

Svjedočeći na suđenju u Beogradu, nekadašnji komandant Štaba policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Tomislav Kovač je rekao da je načelnik bezbjednosti Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubiša Beara odgovoran za ubistva u hangaru u Kravici u julu 1995. godine.

Kovač, koji je u BiH optužen za genocid u Srebrenici, dao je u Beogradu iskaz na suđenju osmorici bivših pripadnika MUPRS-a i kazao da Bearu smatra odgovornim za ubistva preko 1.000 Bošnjaka u Kravici, javlja BIRN BiH.

“Beara je bio okidač kako bi ovaj proces ubijanja počeo… On je bio osoba koja je mogla to zaustaviti”, rekao je Kovač.

Kovač je svjedočio na suđenju Nedeljku Milidragoviću, Aleksi Golijaninu, Milivoju Batinici, Aleksandru Dačeviću, Bori Miletiću, Jovanu Petroviću, Dragomiru Paroviću i Vidosavu Vasiću, koji su optuženi da su organizovali i učestvovali u strijeljanju više od 1.300 bošnjačkih civila u poljoprivrednom skladištu u selu Kravica blizu Srebrenice u julu 1995. godine.

Kako je Kovač kazao, Bošnjaci su ubili jednog od pripadnika specijalne policije MUP-a RS-a nakon što je izvjesni Milan Lukić – koji je bio podređen Beari – počeo pucati na njih.

“To je bio razlog zbog kojeg su Muslimani napali tog policajca, zato što je na njih pucano… To je već utvrđeno”, izjavio je Kovač i dodao da je ubistvo srpskog policajca bilo okidač za masakr.

“Kada su zarobljenici ubili tog vojnika, onda su srpski policajci tako brutalno odgovorili da su mnogi za to osuđeni u Haagu i u Sarajevu”, rekao je on.

Kovač je ubistva u Kravici nazvao incidentom, pojasnivši da nije bilo predumišljaja da se zarobljenici ubiju. Dodao je da su Bošnjaci u hangaru u Kravici bili ratni zarobljenici, a ne civili.

Prema Kovaču, optuženi nisu bili u Kravici u vrijeme masakra.

Tužilaštvo BiH je 2018. godine optužilo Kovača da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s namjerom i ciljem da se grupa bošnjačkog naroda u enklavi Srebrenica istrijebi prisilnim premještanjem oko 40.000 žena, djece i staraca i pogubljenjima po kratkom postupku oko 8.000 muškaraca i mladića.

S obzirom da se nalazi u Srbiji, Kovač nije dostupan Tužilaštvu BiH, a Srbija nije preuzela njegovo krivično gonjenje.

Ljubiša Beara je 2015. osuđen na doživotni zatvor zbog učešća u genocidu u Srebrenicu. Preminuo je 2017. godine.

 

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže