fbpx
Kultura

Konferencija “Evropski muzej godine” u Sarajevu

Off 48
Foto: Fena

Konferencija “Evropski muzej godine” (EMYA), u organizaciji Muzeja ratnog djetinjstva i Evropskog muzejskog foruma (EMF), otvorena je večeras svečanim prijemom u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. U Sarajevo je stiglo više od 200 muzejskih eksperata iz čitave Evrope.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić poručio je na ceremoniji otvorenja da muzejske aktivnosti prelaze granice uspostavljene političkim ili geografskim ograničenjima.

“Kultura se izdiže iznad nacionalnog i regionalnog te postaje globalna. Vjerujem da je Sarajevo mjesto gdje treba da razgovaramo o izazovima koji stoje pred Evropom”, rekao je Kurić.

Konferencija ove vrste, koja se održava 40 godina, dešava se prvi put u Sarajevu. Predsjednica Evropskog muzejskog foruma Jette Sandahi, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva iz Sarajeva Amina Krvavac i direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić ukazali su na važnost ovog skupa za bosanskohercegovačku kulturnu scenu te naglasili ljepotu grada domaćina, koji će za ovu priliku okupiti oko 250 učesnika iz više od stotinu evropskih muzeja.

Ovo je i prvi put da je domaćim muzejima ukazana prilika da predstave svoj rad i aktivnosti u zvaničnom programu EMYA konferencije.

O inovacijama na evropskoj muzejskoj sceni

Glavna tema ovogodišnje konferencije su inovacije na evropskoj muzejskoj sceni, a diskusije će biti grupisane u skladu sa užom specijalizacijom muzeja kao što su svjetska historija, sukobi, nacionalno nasljeđe, okoliš, književnost te umjetnost.

Iako ima ulogu umrežavanja i učenja, skup se prvenstveno organizuje s ciljem prepoznavanja i nagrađivanja onih muzeja čiji pristup pokazuje posebnu inovativnost, ali i zalaganje za vrijednosti tolerancije i poštivanja ljudskih prava.

Za nagrade nominovano 40 muzeja

U okviru konferencije “Evropski muzej godine” muzejskim institucijama se dodjeljuje jedna od sljedećih nagrada: Evropski muzej godine, Muzejska nagrada Vijeća Evrope, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Silletto te Muzejska nagrada Portimao.

Ove godine je nominovano 40 muzeja iz 17 evropskih zemalja, a nagrade će im biti dodijeljene na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Manifestacija se organizira od 1977. godine, kada Evropski muzejski forum počinje predstavljati rad evropskih muzeja te poticati njihovu izvrsnost i kvalitet. Konferencija danas predstavlja jedan od najprestižnijih događaja na kulturnoj i muzejskoj sceni, koji omogućava razmjenu iskustava i dobrih praksi stručnjaka iz čitave Evrope.

Realizaciju događaja podržali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Konferencija “Evropski muzej godine” trajat će do 25. maja, a njen radnio dio počet će sutra ujutru u UNITIC-u.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže