fbpx
BiH, Vijesti

Konferencija “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva”

Off 146

U Sarajevu je otvorena konferencija “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” u okviru koje će biti predstavljena studija Index e-spremnosti i primjeri najboljih praksi u razvoju savremenih informacionih društava.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa kompanijom Global GPS BiH, ovim aktivnostima daje doprinos Programu razvoja informacionog društva u Bosni i Hercegovini, s ciljem promocije bosanskohercegovačke privrede i podrške usklađivanju izvozno orijentiranim firmama u približavanju modernim tokovima poslovanja i rada u Evropskoj uniji i svijetu.

Privreda u Bosni i Hercegovini, rečeno je na konferenciji, trpi velike posljedice jer ne prati proces digitalizacije.

Govoreći o ekonomskom aspektu, potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković rekao je da će digitalizacijom biti povećana transparentnost u privredi, kao i postojanje većeg broja online platformi.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, naveo je Vuković, zemlje u regionu već su prilično ušle u digitalni svijet.

Po njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini postoje kompanije koje su postigle visoki stepen digitalizacije, dok druge nisu, te je naglasio potrebu da se napraviti sklad među njima.

“Moramo početi vjerovati domaćim proizvodima, jer u Bosni i Hercegovini postoji dovoljno dobrih inžinjera i veliki dio tih poslova možemo preuzeti na sebe”, rekao je Vuković.

Govoreći o informaciono-komunikacijskim tehnologijama (IKT), zamjenik ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je rekao da naša zemlja zaostaje za zemljama okruženja, prvenstveno zbog unutrašnjih problema.

“Iako se politika ne bi trebala uplitati u te stvari, ne možemo da raspišemo javni tender zbog opstrukcija koje dolaze od članova tenderske komisije iz Republike Srpske”, rekao je Dalipagić.

Dodao je da okončana prva faza digitalizacije, da su druga i treća faza još uvijek u pripreme, te da je za njih izdvojeno 28 miliona KM.

Direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač istakao je da su u skladu sa politikama pripremaju svu neophodnu regulativu koja će u narednom periodu ubrzati proces digitalizacije cjelokupnog društva.

“Regulatorna agencija je spremna i bit ćemo jedan od faktora koji će u narednom periodu potpomoći da Bosna i Hercegovina što prije ‘uhvati priključak’ sa svijetom kad je ta tehnologija u pitanju”, rekao je Kovač.

Direktor GlobalGPS-a Haris Hadžialić naglasio je da se digitalizacija ne odnosi samo na kanale i digitalizaciju medija, već da se radi o IKT tehnologijama kojima će se omogućiti da se iznađu rješenja za digitalizaciju.

Konferencija “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” bit će nastavljena i naredna dva dana. Razgovarat će se o temama “Digitalna transformacija državne administracije javne uprave”, “Digitalna budućnost finansijskog sektora”, “Digitalna transformacija sektora humane medicine” te “Digitalizacija sektora sigurnosti i sigurnost građana”.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže