Film, Kultura

Komičar Kevin Hart neće voditi dodjelu Oskara zbog homofobičnih komentara

Off 45
Foto: Getty Images
Američki komičar Kevin Hart odustao je od uloge voditelja na ceremoniji dodjele Oskara zbog reakcija na njegove stare homofobične tvitove.

Hart je odustao samo dva dana nakon imenovanja, te je na Tviteru napisao da se povlači jer ne želi da skreće pažnju sa Oskara.

“Iskreno se izvinjavam LGBTQ zajednici zbog neosjetljivih riječi iz moje prošlosti”, napisao je Hart.

On se povukao oko sat vremena nakon što je odbio da se izvini zbog tvitova koji su vraćeni u prvi plan, pošto je u utorak najavljen kao voditelj dodjele Oskara.

U snimku objavljenom na Instagramu, Hart je rekao da su mu iz Akademije filmskih umjetnosti i nauka, koja dodjeljuje najprestižnije filmske nagrade, dali ultimatum da se izvini ili će “biti primorani da nađu drugog voditelja”.

“Izabrao sam da se ne izvinim. Razlog je to što sam se time bavio nekoliko puta”, napisao je komičar.

Hart je u međuvremenu obrisao neke od tvitova, najvećim dijelom napisanih između 2009. i 2011. Ipak, oni su već bili fotografisani i objavljeni na internetu.

“Ako moj sin dođe kući i pokuša da se igra s kćerkinom kućom za lutke razbiću mu je o glavu i reći ‘prestani, to je gej'”, piše u jednom od izbrisanih tvitova iz 2011.

Američki komičar je juče, putem Instagrama, poručio kritičarima da “prestanu da budu negativni” oko njegovih ranijih komentara.

“Imam skoro 40 godina. Ako ne vjerujete da se ljudi mijenjaju, rastu, sazrijevaju, ne znam šta da vam kažem”, naveo je Hart uz dodatak “Volim sve”.

Hartovi stavovi o homoseksualnosti su bili ustaljeni dio njegovih nastupa. U jednom od njih je 2010. rekao da mu je “jedan od najvećih strahova” da mu sin “izraste u geja”.

Aktivistička grupa za LGBTQ prava “GLAAD” juče je saopštila da se obratila Akademiji, televizijskoj kući “ABC” i Hartovim predstavnicima da bi “razgovarali o Kevinovoj anti-LGBTQ retorici i prošlosti”.

Akademija je pomjerila ceremoniju dodjele Oskara za 24. februar, što producentima ne daje mnogo vremena da pronađu zamjenu za Kevina Harta.

Ovo nije prvi put da voditelj Oskara bude promijenjen zbog izjava o LGBT zajednici.

Pred dodjelu Oskara 2012. godine, producent Bret Ratner se povukao par dana nakon što je na prikazivanju filma koristio uvrijedljive riječi, a nedugo potom se povukao i drugi planirani voditelj, glumac Edi Marfi.

 

Related Posts