fbpx
Vijesti

Kod Krušedola Dan sjećanja na Srbe stradale u akciji “Oluja”

Off 68
Foto: Srna

Ispred Manastira Krušedol na Fruškoj gori, u Srbiji je obilježen Dan sjećanja na Srbe stradale i prognane u hrvatskoj akciji “Oluja” izvršenoj prije 24 godine. Obilježavanju su prisustvovali zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

Centralnim pomenom odata je počast žrtvama “Oluje” u kojoj je, prema podacima Dokumentacijsko-informacijskog centra Veritas poginuo ili nestao 1.861 Srbin, a izbjeglo ih je više od 200.000.

Žrtvama akcije “Oluja” parastos je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Obilježavanju su prisustvovali predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, predsjednica i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i Radovan Višković. Među prisutnima su bili i predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predstavnici Vojske Srbije, članovi udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ukazao je u svom obraćanju na značaj slobode za srpski narod na ovim prostorima, koji je, kako je rekao, u prošlom vijeku najviše stradao.

“Srbi su najstradalniji narod prošlog vijeka”, rekao je Dodik i dodao da su Srbi protjerani sa svojih vjekovnih ognjišta iz Hrvatske, ali da su utočište našli u Republici Srpskoj i Srbiji.

Naglasio je da Srbija i Republika Srpska peti put zajedno obilježavaju Dan sjećanja na žrtve “Oluje”, te izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to inicirao.

“Ako Srbija zaboravi ‘Oluju’, niko o njoj neće pričati”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadatak Srbije i Srba da nikada ne zaborave hrvatsku vojno-policijsku akciju “Oluja”, već da je obilježe na dostojanstven i ozbiljan način.

“Ne možemo samo da plačemo i kukamo, već možemo da izvučemo pouke. Da znamo šta je mir i pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali da nikad ne dozvolimo nipodaštavanje srpskih žrtava i svima da kažemo da ćemo biti svoj na svome”, rekao je Vučić večeras u Krušedolu.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u Knin, dok su kolone izbjeglica ulazile u Srbiju.

Izvor: Srna/BHRT

Related Posts