fbpx
BiH, Privreda, Vijesti

Kineski investitori zainteresirani za ulaganje u BiH

Off 34

Delegacija Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) na čelu s direktorom Gordanom Milinićem učestvovala je u Ningbou, u Kini, na 5. Investiciono-trgovinskom samitu Kine i zemalja centralne i istočne Europe u okviru sajma investicija i trgovine.

FIPA je pružila informacije o poslovnom ambijentu BiH za strane investitore, a predstavljeno je i nekoliko najvećih i najatraktivnijih projekata iz sektora energetike, infrastrukture, transporta, turizma i metalo-prerade, prenosi Anadolija.

Agencija je pripremila ukupno stotinu projekata za direktne sastanke s kineskim investitorima, kako iz navedenih sektora, tako i iz IT sektora, zdravstva, auto-industrije, te proizvodnje hrane.

Osim delegacije iz Bosne i Hercegovine, na konferenciji su učestvovale delegacije Hrvatske, Makedonije, Grčke, Srbije, Slovenije, Latvije, Litvanije, Estonije, Bugarske, Rumunije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Albanije, saopćeno je iz FIPA-e.

Predstavnici FIPA-e učestvovali su i na Matchmaking Symposium for Foreign Economic and Trade Zones na kojem su predstavljene slobodne i biznis zone u BiH za kineske investitore. Kineske kompanije su zainteresovane za saradnju sa bh. vlastima na izgradnji industrijskih zona, obnovljive izvore energije (posebno solarne parkove), IT i Business Process usluge, transport i infrastrukturu, te zdravstveni i spa turizam.

Delegacija FIPA-e posjetila je paviljon u kojem kompanije iz Bosne i Hercegovine izlažu svoje proizvode, te je zajedno s delegacijom Kantona Sarajevo razgovarala s predstavnicima Ningboa o uspješnoj organizaciji Prvog investicionkog foruma BiH- Ningbo u novembru 2018 u Sarajevu, kao i daljnim planovima za saradnju.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže