fbpx
BiH, Vijesti

Kakva je sudbina državnog budžeta u BiH?

Off 88
Foto: Ilustracija

Iako je preglasavanjem usvojen u Predsjedništvu, još se ne zna kakva je sudbina državnog budžeta u Parlamentu. Ono što je barem za sada poznato je da budžet nema podršku iz SNSD-a.

Još od januara ove godine, državni budžet nalazio se u Predsjedništvu BiH. Pola godine kasnije, tačnije 31. jula, usvojen je glasovima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, no podrška je izostala od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Veliki je broj državnih službenika koji traže njegovo usvajanje i povećanje plate. Među njima je i Sindikat policijskih službenika.

Sa novim sazivom Savjeta ministara može se očekivati i usvajanje državnog budžeta, no njegovu sudbinu određuju SDA, HDZ i SNSD, tvrde poslanici.

Da bi budžet bio operativan moraju ga potvrditi oba doma Parlamenta BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da povećanje budžeta ide na štetu Republike Srpske.

Povećanjem budžeta za 16 miliona maraka osigurana su sredstva za povećanje plata policajcima u skladu sa ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH, a državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH topli obrok će biti vraćen sa osam na šest maraka. Kakva ga sudbina čeka u Parlamentu još nije poznato, s obzirom na trenutne političke okolnosti na državnom nivou.

Izvor: Arijana Misimović/BHRT

Related Posts