Životni stil

Kako smanjiti rizik od trovanja hranom u ljetnim mjesecima

Off 14
ishrana salata meso zdrava hrana
Foto: freepik.com

Topli vremenski uslovi predstavljaju rizik brzog kvarenja hrane koja onda može ugroziti naše zdravlje. Kako se hrana zagrijava tokom ljetnih temperatura, mikroorganizmi se brže razmnožavaju. Postoje jednostavne smjernice za sigurnost hrane od same pripreme, transporta i posluživanja hrane,  navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Pakujte i transportujte hranu na siguran način

Hranu koju nosite na izlet držite na sigurnom (na hladnom) za šta vam mogu poslužiti mobilni frižideri. Stavite hladnu hranu u frižider s ledom ili zamrznutim gelom.

Meso, piletina i morski plodovi mogu se pakovati i dok su još zamrznuti, kako bi duže ostali hladniji.

Držite frižidere zatvorene, te ograničite broj otvaranja koliko god možete.

Potrebno je da je sirovo meso, piletina i plodovi sigurno umotano ili u posudama s poklopcem. Hranu koju ćete termički obrađivati trebate odvojiti od hrane koju će se jesti svježu, kao što su voće i povrće.

Savjeti za sigurno pečenje na žaru

Roštiljanje i izlet često idu “ruku pod ruku”, te kao kod kuhanja u zatvorenom prostoru, postoje važne smjernice koje treba slijediti kako biste osigurali da hrana na žaru dođe do stola zdrava i sigurna. Marinirajte sigurno. Hranu držite u frižideru – nikad na kuhinjskom pultu ili na otvorenom. Osim toga, ako planirate koristiti dio marinade kao umak na termički obrađenu hranu dio odvojite prije dodavanja sirovog mesa, piletine ili morskih plodova. Jednom korištena marinada se više ne upotrebljava.

Gotovu hranu držite na toplom. Hranu sa roštilja trebate držati toplom dok je ne poslužite, tako da je premjestite na stranu police za roštilj, odmah dalje od žara. To će hranu držati toplom, sprečiti rast mikroorganizama, a hrana se neće prepeći.

Posluživanje hrane za izlet

Držite hranu koja se termički ne obrađuje hladnom i termički obrađenu hranu toplom. Održavanje hrane na odgovarajućim temperaturama – unutrašnjim i vanjskim – je presudno u sprečavanju rasta bakterija koje se prenose hranom.

Hladna jela poput sezonske svježe salate treba čuvati u hladnjaku na 4°C ili niže do vremena za posluživanje. Jednom kad salatu poslužite, ne bi smjela biti na otvorenom duže od dva sata ili jedan sat ako je vanjska temperatura iznad 30°C. Ako se to dogodi – sigurnije je baciti je.

Namirnice poput složenih (pileće) salata i deserti za posluživanje mogu se staviti izravno na led ili u plitku posudu postavljenu u duboku posudu punjenu ledom. Ocijedite vodu dok se led topi i često mjenjajte led.

Termički obrađena jela

Topla hrana mora biti, do posluživanja, na temperaturi iznad 60 °C. Tu hranu treba posebno umotati i staviti u posudu da se spriječi uticaj vanjske sredine. Baš kao i kod hladne hrane – ova hrana ne bi trebala biti na otvorenom više od dva sata ili jedan sat na temperaturama iznad 30°C. Ako je hrana izostavljena duže, sigurnije je baciti.

Za sigurno rukovanje hranom primjenite i pravila četiri „O”

Operi – Često perite ruke i površine. Operite daske za rezanje, posuđe, pribor i pultove toplom vodom nakon pripreme svake pojedine namirnice.

Odvoji – Odvojite sirovo meso od drugih namirnica. Koristite jednu dasku za rezanje za svježe proizvode i zasebnu drugu dasku za sirovo meso. Nikada ne stavljajte kuhanu hranu na tanjir u kome ste prethodno držali sirovo meso, piletinu, plodove mora ili jaja, osim ako je ploča oprana u vrućoj vodi sa deterdžentom.

Obradi – Kuvajte na odgovarajućoj temperaturi. Boja i tekstura su nepouzdani pokazatelji sigurnosti. Sve namirnice moraju biti pripremljene na sigurnu minimalnu unutarnju temperaturu kako bi se uništile štetne bakterije, budući da na roštilj nećete nositi termometar, poslužite se satom, pa pratite period pripremnja hrane koju pripremate.

Ohladi– Hranu odmah stavite u frižider. Upotrijebite termometar uređaja kako biste bili sigurni da je temperatura stalno 4-8°C ili niža, a temperatura zamrzivača je 0°C ili niža. Nikada ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi, ili na vanjskoj temperaturi. Postoje dva sigurna načina za odmrzavanje hrane: u hladnjaku, ili odmah kuhanjem ili prženjem.

Otpad koji nastane prilikom izleta potrebno je pokupiti u vrećice i baciti u kante za komunalni otpad. Nemojte ugrožavati život sljedećih korisnika izletišta, a i uništavati prirodu, jer i hrana koju jedemo je iz prirode, savjetuju iz INZ-a.

Related Posts