fbpx
BiH

“Kada se usvoji budžet FBiH počinje isplata poticaja”

Off 255
Foto: BHRT
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH u Vogošći je održalo radni sastanak na kojem je razmatrano neusvajanje budžeta Federacije BiH, te izrada Programa poticaja za 2019. godinu. Više detalja u prilogu ima reporter BHRT-a Haris Domazet.

Prisutnima se obratio Hanefija Topuz, šef odsjeka za poljoprivrednu proizvodnju pri ministarstvu poljoprivrede Federacije BiH.

“Mi smo ove godine tražili 3 posto sredstava, međutim prema informacijama koje imamo taj iznos koji je vlada predložila na parlamentu je 68 miliona i 700.000 KM. To je već usvojio Predstavnički dom. Dom naroda kada bude formiran hoće li usvojiti taj iznos ili neće, mi ne znamo, ali bi voljeli da to bude veći iznos. Nama bi kao ministarstvu bilo u interesu isto kao i poljoprivrednim proizvođačima da imamo dovoljno sredstava i da podijelimo onako kako to zakon predvidio. U roku od 60 dana nakon što vlada FBiH odnosno, parlament usvoji budžet, mi donosimo program tih sredstava koja nam se odobri.

Kako je zakon predvidio, svake godine mi taj program donosimo u skladu sa propisanim procedurama, koje je vlada propisala, a to je da obavimo javnu raspravu i sa udruženja i sa kantonalni ministarstvima i sa odborima za poljoprivredu.

To traje mjesec i po dva, nadam se da ćemo i ove godine tu proceduru ispoštovati, ali sada zavisi kad ćemo krenuti tu proceduru od trenutka kada će se budzet usvojiti. Što se prije usvojili budžet prije ćemo krenuti u isplaćivanja novčanih poticaja za prošlu godinu. Ako sve bude završeno u ovih desetak dana, neće biti veliko kašnjenje u odnosu na prethodni period.Pravimo program ubrzanom dinamikom da bi što prije ugledao svjetlost dana”, kazao je Topuz.

Related Posts