fbpx
BiH, Vijesti

Jukić: Ambasada SAD miješa se u rad pravosuđa

Off 122
Potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) Ružica Jukić izjavila je da nijedna ambasada u BiH nema pravo da se miješa u izbor glavnog tužioca ili bilo koje pravosudne funkcije, niti da nameće svoja rješenja.

Jukićeva je kritikovala prošlosedmični susret američkog ambasadora Erika Nelsona (Eric Nelson) i pomoćnika USAID administratora za Evropu i Evroaziju Broka Birmana (Brock Bierman), koji su sa predstavnicima pravosudnih institucija u BiH razgovarali o potrebi izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kako bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca, radi jačanja vladavine prava u BiH.

Ona je naglasila da nije znala ništa o sastanku kojem su prisustvovali sudija Suda BiH Branko Perić, član Savjeta i sudija Vrhovnog suda Federacije BiH Goran Nezirović, kao i glavni tužilac Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić, jer “kolega Nezirović nije htio o tome da govori”.

“Meni je neshvatljivo da bilo koja ambasada razgovara o Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Vi možete privatno raditi šta hoćete, ali s obzirom na to da i mi sami imamo Prijedlog zakona o Vijeću, onaj ko je član Vijeća trebao je makar referirati koji je prijedlog bio, šta se tražilo. Zamislite sada dođe ruska ili turska ambasada i poziva nekog člana Savjeta da razgovaramo o Zakonu, bez obzira da li je neko uložio u pravosuđe”, rekla je Jukićeva za “N1”.

Jukićeva je istakla da taj potez Ambasade SAD osuđuje, jer je to miješanje u izbor.

“Ako ne dozvoljavamo političarima da se miješaju, ne može nijedna ambasada da se miješa u izbor. To je moja poruka. Zašto su njih trojica pozvani, to treba odgovoriti Ambasada SAD, zbog čega ja smatram da se miješa u rad pravosuđa”, istakla je Jukićeva.

Ona smatra da nije dobronamjeran postupak da se zaobilaze, ili na određene prijeme ne pozivaju potpredsjednici, koji su rukovodstvo VSTV-a, nego trećerazredni službenici.

Prema njenim riječima, na skup nije pozvan ni predsjednik VSTV-a Milan Tegeletija.

“Smatram da, ako su dobronamjerni, doći će u Vijeće da razgovaraju sa svima nama, jer smo mi kolektivno tijelo. Svaki poziv da se pojedinci pojavljuju kod Ambasade SAD – smatram da nije dobronamjeran”, poručila je Jukićeva.


Reakcija Ambasade SAD-a u BiH na tvrdnje Ružice Jukić bila je sažeta.

“Naša poruka na Twitteru govori sama za sebe. Američki ambasador Erik Nelson (Eric) i Brok Birman (Brock Bierman), pomoćnik USAID administratora za Evropu i Evroaziju, susreli su se s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH. Razgovarali su o potrebi izmjene Zakona o VSTV-u da bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca radi jačanja vladavine prava u BiH”, naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Related Posts