fbpx
EU, Svijet, Vijesti

Johnson: Izlazak iz Evropske unije je ogromna ekonomska prilika za Britaniju

Off 26
Boris Johnson
Foto: AP

Novi britanski premijer Boris Johnson ustvrdio je danas, predstavljajući svoje planove za razvoj zemlje nakon Brexita, kako činjenica da Britanija napušta Evropsku uniju daje njegovoj zemlji “ogromnu ekonomsku priliku” da promijeni svoj ekonomski pravac. 

 “Vjerujem da je to šansa za promjenu pravca kojim ide Velika Britanija i učini nas najboljom na svijetu zemljom za život”, kazao je Johnson u govoru održanom u Manchesteru.

“Izlazak iz Evropske unije ogromna je ekonomska prilika da učinimo stvari koje desetljećima nismo mogli učiniti”, dodao je, prenose agencije.

Johnson se založio za to da se započne raditi na planovima za stvaranje slobodnih luka i poreznih koncesija za poslovanje kao i da se ubrzaju razgovori o sporazumima o slobodnoj trgovini koji će se sklapati nakon Brexita.

Novi premijer obećao je ulaganja u obrazovanje, sigurnost, telekomunikacijsku infrastrukturu i tehnološke inovacije, uključujući 3,6 milijarde funti namijenjenih prometu i infrastrukturnim projektima izvan najvećih britanskih gradova.

Johnson se još jednom založio za povlačenje Britanije iz EU sa 31. oktobrom, sa ili bez sporazuma.

Izvor: Fena

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže