fbpx
Region, Vijesti

Jednomjesečni pritvor tužiteljki Katici Janevoj zbog afere “Reket”

Off 27
Foto: Robert Atanasovski/Balkan Insight

Javno tužilaštvo Sjeverne Makedonije odredilo je jednomjesečni pritvor specijalnoj tužiteljki Katici Janevoj, zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj i ovlašćenja u svrhu lične koristi, a u vezi sa aferom “Reket”.

Prema riječima Vilme Ruskovske, glavne tužiteljke Osnovnog javnog tužilaštva za procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije, nakon višesatnog ispitivanja u Krivičnom sudu u Skoplju, Janeva je prebačena u skopski istražni zatvor Šutka, a istraga u ovom predmetu se nastavlja.

Janeva je sada treći osumnjičeni u istrazi “Reket” Tužilaštva za organizovani kriminal i u skopskom zatvoru se pridružila Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom, koji su uhapšeni 15. jula kada je otvoren istražni postupak.

Tužilaštvo istražuje da li su dvoje osumnjičenih imali veze s Janevom. Prema Tužilaštvu, njih dvojica od skopskog biznismena Jordana Kamčeva, koji je optužen u slučaju “Imperija”, iznudili veliku sumu novca u zamjenu za oslobađanje iz pritvora, obećavši da Janeva neće zahtjevati njegovo produženje.

Slučaj “Imperija” potpada pod nadležnost Javnog tužilaštva. Na dan kada je slučaj pokrenut 15. jula, tužiteljka Katica Janeva podnijela je ostavku.

Izvor: Anadolija/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže