fbpx
BiH, Vijesti

Jaka kiša širom BiH, poplavljeni podrumi, dvorišta, ulice…

Off 72
kiša stakla
Background photo created by topntp26 - www.freepik.com

Jak pljusak, koji je danas nošen vjetrom zahvatio Zvornik, prouzrokovao je plavljenje ulica i podrumskih prostorija stambenih zgrada u gradskom Novom naselju. Pogledajte i snimak nevremena u Banjaluci, gdje je mjestično padao i grad.


Ugljevik

OŠTEĆEN MOST, 25 KUĆA ODSJEČENO OD CENTRA OPŠTINE

U naselju Donja Krćina kod Ugljevika danas je, usljed obilne kiše, prekinuta putna komunikacija zbog potonuća mosta i oštećenja nasipa uz rijeku Domanu.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić posjetio je ovu lokaciju sa direktorom Komunalnog preduzeća “Kompred” Milanom Lazićem, te najavio hitnu sanaciju puta.

Ugljevik oštećen most

Foto: Srna

“Najvažnije je da niko nije bio na mostu u momentu kada je potonuo i da nije bilo povrijeđenih”, rekao je Perić Srni.

Prema njegovim riječima, 25 domaćinstava odsječeno je od centra opštine i ekipe za sanaciju moraju djelovati brzo i već večeras raditi na uspostavljanju putne komunikacije.

Perić je dodao da će se u narednom periodu pronaći idejno rješenje za ovaj most.

Mještanin Čedo Stankić kaže da je most potonuo u 15.00 časova, nakon obilne kiše.

“Rijeka Domana je promijenila pravac i usljed pritiska na stubove mosta on je jednostavno potonuo”, rekao je Stankić


Bijeljina

Kiša, koja je ovog popodneva padala u Semberiji, ponovo je napravila probleme u nekoliko semberskih sela, javlja reporterka Ivana Trbić.

Voda se izlila na lokalni put u jednom zaseoku u Glavičicama, dok je naselje Banjica odsječeno od ostatka Semberije jer je voda odnijela lokalni put. Pored toga, dejstvovali su i strijelci Protivgradne preventive. Oko 14 časova ispaljeno je sedam raketa, čime su razbijeni gradonosni oblaci, a Semberija spašena od grada.

Iz Civilne zaštite grada Bijeljina kažu da prate stanje na terenu i da se voda ubrzano povlači, s obzirom na to da je kiša prestala Vodostaji Save i Drine su ispod kote redovne odbrane od poplava i nema razloga za brigu, kažu u Civilnoj zaštiti Bijeljine.

Foto: Ivana Trbić/BHRT

Foto: Ivana Trbić/BHRT


Zvornik

Voda je za samo tridesetak minuta poplavila ulicu, podrume zgrada B-16, 17 i 18 i dvorišta nekoliko privatnih kuća jer odvodni kanali koji su dijelom začepljeni nisu mogli da prime veliku količinu kiše.

Stanari ovih stambenih zgrada tvrde da kod svakog malo jačeg pljuska voda ulazi u podrume, te ostavlja iza sebe mulj i prljavštinu svake vrste.

Jedan od stanara zgrade B-18 kaže da svaki put obavijesti nadležne organe o ovoj učestaloj pojavi, te dodao da se ovo pitanje trajno ne rješava.

On je istakao da nije problem samo voda koja iza sebe ostavi ogromne količine mulja i smeća u podrumima, već i što su neka ulazna vrata u podrume istulila od česte vlage, pa ulaze gmizavci koji su opasnost za djecu.

Stanari ove zgrade zamjeraju nadležnoj gradskoj komunalnoj službi koja ne otklanja tehničke nedostatke da bi protok naglih padavina i otpadnih voda nesmetano mogao da otiče u šahtove.

Oni tvrde da je problem i u tome što nema više šahtova, pa se začepljavaju odvodni kanali, pa se voda izliva u podrume i na ulicu.

Foto: Srna

Foto: Srna

Gračanica

Uslijed jakog pljuska kiše u poslijepodnevnim satima došlo je do izljevanja Bajićkog potoka u naselju Donja Orahovica i Škahovačkog potoka u naselju Škahovica, a primijećeni su i problemi sa oborinskim vodama u naselju Prijeko Brdo, na području Gračanice, u Tuzlanskom kantonu.

Poplavljeno je nekoliko pomoćnih objekata, a ekipe službe civilne zaštite su na terenu – navodi se u vanrednom izvještaju o stanju u Federaciji BiH, sačinjenom na na osnovu dobivenog i obrađenog  izvještaja iz Tuzlanskog kantona – saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže