fbpx
Izložbe, Vijesti

Izložbom okončana Likovna kolonija u Višegradu

Off 24
Likovna kolonija Višegrad

Likovna kolonija koja je okupila dvadesetak učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Francuske i Kanade, zatvorena je izložbom djela nastalih tokom njenog trajanja. Učesnici su istakli da je boravak u Višegradu bio veoma inspirativan i da su napravili divna djela, koja ostaju u fundusu Gradske galerije.

Prirodne i turističke ljepote koje Višegrad ima: most Mehmed-paše Sokolovića, Andrićgrad i biserna ljepotica – rijeka Drina, bile su inspirativne slikarima, učesnicima Likovne kolonije, koja je održana u Višegradu. Svoja djela nastala tokom umjetničkog druženja slikari su izložili posjetiocima i turistima, a nakon toga i poklonili Gradskoj galeriji.

„Inspirišu me ljudi koji me okružuju i šta se sve dešava danas u svijetu. Nadam se da ću sliku realizovati na način kako ja radim, u figuri Ive Andrića, a trenutno inspiraciju nalazim u svemu što me okružuje“, kazao je akademski slikar Aleksandar Stanojević.

„Sastav i ekipa učesnika – kako mladih, tako i afirmisanih umetnika – je na visokom nivou, što se vidi i po samoj postavci. Jedna različita poetika, vidim da i publika dijeli to mišljenje“, smatra akademski slikar Vladan Terzić.

Organizatori Likovne kolonije rekli su da je Kolonija prevazišla njihova očekivanja, a zadovoljstvo što su eminentni umjetnici dio Kolonije, potvrđuje vrijedni rad Gradske galerije.

„Ovakav rezultat likovne kolonije nije slučajan. To je plod dvogodišnjeg rada umjetničkog savjeta Gradske galerije koji čine Vladan Terzić, Jelena Božović Đorđević i ja. Mislim da svake godine idemo za korak dalje”, rekao je direktor Gradske galerije Slavko Tuševljak.

Sa lijepim utiscima i odlučnošću da se vrate u Višegrad, umjetnici su napravili značajna djela. Kako kažu slikari, bitno je da slika svojom ljepotom prizove u čovjeku bogatstvo života i ljubav, da se Likovna kolonija pamti i već sljedeće godine tradicija nastavi.

IZVOR: Jovana Borovčanin Đurević

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže