fbpx
Izložbe, Vijesti

Izložba ‘Teatar pod opsadom’- svjedočenje o sudbonosnom vremenu za Sarajevo

Off 105

U okviru programa “Modula memorije” večeras je u Narodom pozorištu Sarajevo otvorena izložba “Teatar pod opsadom”, autorice Hane Bajrović. 

Izložba prikazuje teatrografski prikupljen materijal svih pozorišnih premijera odigranih u Sarajevu od 5. aprila 1992. godine do 19. marta 1996. godine koje su nastale u produkcijama i koprodukcijama profesionalnih pozorišta i festivala – Narodno pozorište,  Kamerni teatar 55,  Pozorište mladih, Sarajevski ratni teatar SARTR te Festival MESS.

Izložba je kreirana hronološki sa tačnim datumima i mjestima premijernih izvođenja i  prikazuje  sve dostupne podatke o umjetničkom, autorskom i tehničkom timu koji je radio na ovim predstavama.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović kazao je da izložba “svjedoči o jednom vremenu koje je bilo sudbonosno za ovaj grad, sve njegove stanovnike, pozorišne djelatnike, a samim tim i za pozorište”.

“Pružali smo duhovni otpor, jer svi koji su bili u ovom gradu  pružali su i duhovni otpor u borbi za golo preživljavanje. Uz sve nedaće koje su nas zadesile, desio se teater u svojoj punoj ljepoti, životniji nego ikad prije i ikad poslije”, kazao je Bajrović. 

Autorica Hana Bajrović navodi da izložbu čini 57 ratnih predstava koje su igrane više od 2.000 puta u toku četverogodišnje opsade Sarajeva. 

“Sakupljajući arhive sarajevskih pozorišta i festivala, ali i uz pomoć privatnih arhiva, pronašli smo fotografije predstava, afiše, novinske članke, intervjue, spiskove gostiju, planove proba i dopise “sponzora” koje su izložene uz svaku teatrografiju. Pored predstava su rađene i izvođene i mnoge monodrame, dječije predstave, poetske večeri i performansi ne samo u pozorištima već i u kafićima, bolnicama, vrtićima, školama, izbjegličkim centrima te čak i na prvim linijama. Željeli smo na jednom mjestu izložiti ove podatke i dokumente i stvoriti jednu cjelovitu sliku o važnosti i ozbiljnosti teatarskog djelovanja i svih umjetnika i umjetnica u Sarajevu u periodu opsade”, kazala je Bajrović.

Ona je naglasila da je izložba “Teatar pod opsadom” posveta je svim umjetnicima i umjetnicama koji su u opkoljenom Sarajevu radili, živjeli i preživjeli, svima koji su u ratu poginuli, svim umjetnicima i umjetnicama koji su nas u međuvremenu napustili, ljudima koji su bili bitan dio teatarskog ratnog života, publici koja je, podjednako kao umjetnici, rizikovala život dolaskom na predstave, kao i posveta svim dobrim ljudima. 

Postavka će biti otvorena do kraja juna.

 

Related Posts