fbpx
Izložbe, Kultura

Izložba “Sevdah” u Sarajevu

Off 16
Foto: Fena

Izložba “Sevdah” 27 autora, umjetnika 7. Internacionalne kolonije Sarajevo, otvorena je u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Umjetnici iz 11 država: Bosne i Hercegovine, Turske, Sjevernog Kipra, Sjeverne Makedonije, Grčke, Francuske, Italije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, od 21. do 28. augusta su na svojim slikarskim platnima vječnim učinili “Sevdah” – ljepotu Bosne i Hercegovine.

Voditeljica 7. kolonije Sarajevo i Galerije “Preporod”, slikarka Mirsada Baljić, je pojasnila da su umjetnici “sevdah” poistovjetili s muzikom, lijepom emocijom, ljubavlju, čežnjom.

“Svaka paleta koju su oslikali je jedinstvena. To su akrili na platnu, ulje na platnu, prekrasno šarenilo, a na paletama su oslikali svoju tradiciju, kulturu, ali su uživali i u bh. kulturi”, rekla je Baljić.

Podršku 7. Internacionalnoj koloniji Sarajevo, pružila je i Ambasada Republike Turske u BiH, jer, ambasador Koč smatra da je jezik umjetnosti univerzalan, i sigurno doprinosi boljem razumijevanju ljudi, upoznavanje različitih kultura i tradicija.

Organizator kolonije je Galerija “Preporod” i Udruženje Art Colony, uz podršku Gradske uprave Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Izvor: Fena

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže