fbpx
BiH, Kultura

Izložba o srednjovjekovnom Dubrovniku u Ilijašu

Off 526

U sklopu festivala “GRAD” u sarajevskoj galeriji Kolegium artisikum upriličen je Dan srednjovjekovnog grada Dubrovnika u Ilijašu.

Izložba, premijera filma te okrugli sto o bh. srednjovjekovnom Dubrovniku, upriličeni su povodom zatvaranja velike izložbe, 830 godina od izdavanja Povelje Kulina bana.

Perica Mijatović, Координација за ревитализацију Старог града Дубровника

“Već se krenulo sa revitalizacijom njegovih objekata, obnovljena je jedna kula, višeugaona, izvanredan je to i lijep arhitektonski elemenat i tu se ide dalje, animirana je i skrenuta pažnja institucija. Dinamiku treba pojačat pošto su ostali objekti u vrlo ruševnom stanju.”

Ibrahim Spahić, директор Фестивала “Град”

“Najpoznatiji rezultat arheoloških istraživanja za stručnjake ali i javnost pronađen je u nekropoli stećaka Kopošići.”

Dugo vremena u akademskoj zajednici srednjovjekovni grad Dubrovnik i nekropola stećaka u selu Kopošići kod Ilijaša bili su zanemareni. No posljednjih godina intenzivno se radi na njihovoj revitalizaciji. Sve što je dosad napisano o Starom gradu Dubrovniku je minimizirano, smatra naš sagovornik, koji dodaje da se radi o građevinskom kompleksu vrlo složene infrastrukture, sa izvanrednim fortifikacijskim elementima.

Deset praznih ilijaških sela možda će ponovo oživjeti, nakon što turisti počnu dolaziti da vide grad koji je prije 650 godina imao vodu i bio velik kao Bobovac, zaključeno je na okruglom stolu.

IZVOR: Aida Ramić/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže