BiH, Okoliš, Vijesti

Izdvojena sredstva za nastavak polen-monitoringa u KS-u

Off 63
Foto: KS

Sporazum o sufinansiranju rada Laboratorije za palinologiju Centra za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić” Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu za 2019. godinu potpisao je danas ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović sa dekanom Mustafom Memićem.

Ministarstvo je u tu svrhu izdvojilo 25.350 KM.

– Nastavljamo saradnju na kontinuiranom polen-monitoringu radi blagovremenog informisanja stanovništva, prije svega alergičnih osoba kako bi mogle uskladiti svoje ponašanje boravkom na otvorenom i izbjegavati određena područja u periodima povišenih koncentracija alergena u zraku – kazao je ministar Filipović, ističući da se radi o obavezi propisanoj regulativom o zaštiti zraka.

Dodao je da će se na osnovu ovog monitoringa usmjeravati i aktivnosti KJKP ‘Park’ u sadnji i održavanju zelenila na urbanim površinama kao i nadležnih inspekcija u sprečavanju širenja alergenih biljnih vrsta.

Laboratorija za palinologiju na PMF-u jedina je na području KS-a, ali i BiH. Mjeri koncentracije različitih vrsta polena u zraku, što omogućava dobijanje skupnih podataka o tome koje biljke, u koje doba godine produkuju najveće koncentracije polena.

Rezultati monitoringa mogu se pratiti na stranici gdje su dostupni sedmični izvještaji o koncentracijama polena u zraku, ali i za svaki mjesec i cijelu vegetacijsku sezonu.

– Stranica pruža podatke o koncentracijama, trendovima i povećanju polena. Tu se mogu pronaći i brošura “Alergene biljke Kantona Sarajevo”, kao i Polenski kalendar alergenih biljaka, sa informacijama o tome koje vrste daju najviše alergenog polena, vremenskom periodu njihovog cvjetanja i polinacije, načinu suzbijanja, preventivnim mjerama u borbi protiv alergija, kao i preporuke osobama koje su osjetljive na polen – navela je rukovodilac Centra Senka Barudanović.

Sve ove informacije dostupne su i putem mobilne aplikacije “PolenKS” koja se moze pronaći na Play Storeu, dodala je.

Related Posts