fbpx
BiH, Vijesti

Ispraćaj pripadnika OSBiH u Afganistan

Off 167
Foto: Igor Božović/BHRT

Ceremonijom primopredaje državnih obilježja, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz sastava 4. pješadijske brigade ispraćeni su na misiju podrške miru u Afganistan. Riječ je o ukupno 45 pripadnika Oružanih snaga, među kojima su dvije vojnikinje, javio je reporter BHRT-a Igor Božović.

Naši vojnici u Afganistanu će provesti šest mjeseci, gdje će im zadaće biti uglavnom podrška i osiguranje vojne baze. Misija u Afganistanu dio je obveza koje je Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine prihvatilo sukladno zakonu, a to je podrška mirovnim misijama u svijetu.

U prepunoj dvorani Vojarne “Božan Šimović” u Čapljini obitelji su se pozdravljale s mladićima i djevojkama koji odlaze na polugodišnju misiju u Afganistan. Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izražila je ponos zbog rezultata iz dosadašnjih mirovnih misija.

“Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo obrane, bez obzira što smo jedno od ministarstava u Europi koja izdvajaju manje iz proračuna, oko jedan posto GDP-a, mi to nadoknađujemo izuzetno kvalitetnim ljudskim resursima. Bez obzira o kojoj se misiji radi, uvijek dobivamo pozitivne ocjene”, rekla je ministrica Pendeš.


General bojnik Radovan Ilić naveo je da u ovoj rotaciji u misiju idu 43 mladića i dvije djevojke, u sastavu pješadijskih snaga i vojne policije. Oni će obavljadi zadatke koji se uglavnom tiču obezbjeđenja baze, kao i vojnopolicijske poslove.

“Danas sam, kao operativni komandant, bio u prilici da se uvjerim da su, prije svega, izabrani ljudi prema kriterijumima, da su potpuno pripremljeni i obučeni u ovih šest mjeseci te da će uspješno izvršavati dodijeljenu misiju”, rekao je Ilić.

Četvrtu rotaciju koja odlazi na mirovnu misiju pripremao je brigadir Zdravko Rezo, a postrojbom će u Afganistanu zapovjedati poručnik Željko Marković.

Provedena je intenzivna šestomjesečna obuka, nakon koje je 45 pripadnika Oružanih snaga moralo položiti jednako zahtjevan ispit koji se sastojao od vojne vježbe.

Sve je uspješno realizirano i, kako je rekao poručnik Marković, vojnici su spremni za mirovnu misiju.

Related Posts