fbpx
Region, Vijesti

Inicijativa koju je predvodio ubijeni Oliver Ivanović učestvuje na izborima na Kosovu

Off 24
Oliver Ivanović/AFP

Građanska inicijativa “Sloboda, demokratija pravda”, koju je predvodio ubijeni srpski političar Oliver Ivanović, učestvovaće na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra u koaliciji sa Srpskom listom, koja zastupa politiku zvaničnog Beograda.

Ova odluka veoma je iznenadila kosovsku političku scenu, ali i neke opozicione partije u Srbiji, zbog toga što se od ubistva Ivanovića, prije godinu i po, veoma često špekulisalo o odgovornosti Srbije za taj događaj.

Ksenija Božović, najbliža saradnica Olivera Ivanovića, kaže da je odluku o koaliciji sa Srpskom listom dogovorila sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i poslije konsultacija s rukovodstvom svoje partije.

Na pitanje kako je moguće da na izbore izađu sa Srpskom listom, čijeg potpredsjednika Milana Radoičića Priština sumnjiči za Ivanovićevo ubistvo, Božovićeva kaže: “Mi drugu državu nemamo, a i dalje ćemo insistirati da se otkrije ubica”.

I prije nekoliko mjeseci, ona se izjasnila o inicijativi predsjednika Srbije Vučića za postizanje kompromisa s Prištinom.

Građansku inicijativu “Sloboda, demokratija pravda” u odluci da na izborima na Kosovu bude dio Srpske liste podržava i udovica Olivera Ivanovića, Milena Ivanović.

Milena Ivanović je nakon smrti supruga došla u Beograd i dobila posao u Vladi Srbije, što je dio tamošnje javnosti veoma negativno primio. A srpski zvaničnici kazu da je Srpska lista državni projekat, koji neke opozicione partije u Srbiji žele da sruše.

Izvor: Biljana Pekušić/BHRT

Related Posts