fbpx
BiH, Vijesti

Informatička (ne)pismenost u BiH

Off 73
Laptop djevojčica internet
Technology photo created by freepik - www.freepik.com

Trećina stanovnika naše zemlje nikada nije koristila računar, dok četvrtina nikada nije koristila internet, pokazala je anketa o korišćenju informacionih tehnologija u domaćinstvima, koju je provela Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Ovaj podatak je poražavajući, smatraju stručnjaci.


Informacione tehnologije Damir je počeo koristiti sa šest godina. Malo se igrao, a puno učio. Danas ima 18 godina i znanje uveliko koristi u jednoj nevladinoj organizaciji.

DAMIR HANIĆ

Pa najčešće koristim adobe premijer za editovanje, najčešće isto fotošop. Svake godine u godinu dodaju nove alatke uz pomoć kojih možete da editujete slike.

Prva analiza informatičke pismenosti u BiH urađena je 2013. godine za vrijeme popisa stanovništva. Podaci su pokazali da je gotovo 40 posto stanovnika informatički nepismeno. 2018. godine provedena je anketa.

MIRSADA ADEMBEGOVIĆ, Agencija za statistiku BiH

Pokazalo se da 31,6 posto osoba nikada nije koristilo računar, ili recimo 24 posto stanovnika nikada nije koristilo internet. Uglavnom starije osobe ne koriste niti računar niti koriste internet. tako da u principu podaci i nisu možda toliko loši.

Ipak, za stručnjake je ovaj podatak poražavajući.

SLOBODAN DRAGIČEVIĆ, Udruženje IT Privredne komore RS

Poslodavci danas moraju da jednostavno se snalaze. Imaju određene radnike koji nemaju potpuna znanja i moraju da se bore sa tim. Isti problem se posjavljuje u obrazovanju jer mi imamo sad učenike osnovnih pa čak i srednjih škola gdje se zna da ako želite da puno koristite računar idite u gimnaziju, ako ne želite da koristite pouno računar idite u druge skole.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

Ne radimo ništa da bi omogućili da ti ljudi steknu dodatne informacije i dodatna znanja koja će im omogućiti da lakše žive. Danas živjeti u BiH a ne koristiti računar je ravno živjeti na planini bez struje i vode.

Informatička pismenost definiše se kao sposobnost osobe da obradi tekst, izradi tabele, koristi e-mail i internet. Upotreba pametnih telefona dovela je do toga da se najčešće zabavljamo ili razgovaramo. Kompjuter malo koristimo. I pored statistika, anketa i analiza o informatičkoj nepismenosti, mladi u našoj zemlji ovu oblast poznaju odlično, slažu se stručnjaci. U prilog tome ide i činjenica da BiH ima i informatičke genije, koji su nas uspješno predstavljali na svjetskim takmičenjima. Mnogi od njih svoje znanje danas koriste daleko od naše zemlje.

IZVOR: HATKA NEZIREVIĆ/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže