fbpx
BiH, Ekonomija, Vijesti

Indeks Ekonomske slobode svijeta: BiH na 92. mjestu

Off 45
Foto: pixabay

Bosna i Hercegovina, zajedno sa Marokom dijeli 92. mjesto od ukupno 162 zemlje i teritorije svijeta obuhvaćene ovogodišnjim izvještajem Ekonomske slobode svijeta, koji je objavio kanadski Fraser Institut. Bosna i Hercegovina je i prošle godine bila na istoj poziciji, koju je tada dijelila s Liberijom.

Vodeće mjesto drže Hong Kong i Singapur, a slijede ih Novi Zeland, Švicarska, Sjedinjene Države, Irska, Velika Britanija, Kanada, Australija i Mauritanija.

Izvještaj Ekonomske slobode svijeta mjeri stepen političke i institucionalne podrške ekonomskim slobodama jedne zemlje. Ovogodišnji izvještaj bazira se na podacima iz 2017. godine.

“Bosna i Hercegovina ne uspijeva implementirati reforme koje će garantirati više ekonomskih sloboda njenim građanima. Dok su Hvatska i Srbija unaprijedile vlastite ekonomske slobode u odnosu na 2010. godinu, stanje u Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjeno. Osnovni nedostaci odnose se na vladavinu prava, što je ujedno i uobičajni problem za ostale, bivše centralno-planske ekonomije regiona. Međutim, Bosna i Hercegovina u ovoj oblasti ima najgore ocjene u odnosu na ostale zemlje bivše Jugoslavije. Shodno tome, javljaju se negativni uticaji na ekonomski rast, direktne strane investicije i stopu nezaposlenosti”, objašnjava Tanja Porčnik, viša saradnica Fraser Instituta.

Direktor udruženja Multi iz Tuzle Admir Čavalić kaže da Bosna i Hercegovina najgore ocjene ostvaruje u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacija.

“Upravo su navedene oblast bile fokusom, sada vidimo, neuspješne Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti, ali sa većom stopom realizacije konkretnih mjera za unapređenje stanja. U tom kontekstu, moram navesti da udruženje Multi dovodi stručnjake iz Fraser Instituta,a kako bi 28. novembra ove godine u Sarajevu razgovarali sa političkim zvaničnicima i predstavnicima ekonomske struke. Cilj nam je da barem za par mjesta poboljšamo poziciju naše zemlje u okviru ovog izvještaja”, rekao je Čavalić.


Prema izvještaju Ekonomske slobode svijeta, najgore ocijenjene zemlje su: Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i na kraju Venecuela.

Zbog nedostatka podataka, države među kojima su Sjeverna Koreja i Kuba, nisu obuhvaćene izvještajem.

Fraser Institut izdaje izvještaj Ekonomske slobode svijeta u kooperaciji sa Economic Freedom Network, koju čini grupa nezavisnih istraživačkih i obrazovnih institucija u gotovo stotinu zemalja svijeta. Riječ je o globalnom instrumentu za mjerenje ekonomskih sloboda sa fokusom na pet različitih oblasti: veličina države, pravni sistem i vlasnička prava, pristup čvrstoj valuti, sloboda međunarodne trgovine i regulacija kredita, rada i biznisa, saopćeno je iz udruženja Multi.

Izvor: FENA

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže