fbpx
Kultura, Muzika

I ove godine u Goraždu festival ‘Šta se pjesmom sanja’

Off 22
Foto: Arhiv (Fena)

Javna ustanova Centar za kulturu Goražde počela je s pripremama za 20. internacionalni dječiji festivali “Šta se pjesmom sanja“, jednu od najznačajnijih manifestacija koje se organizuju pod okriljem ove kuće, a čiji je cilj promocija i njegovanje dječijeg stvaralaštva.

U toku je konkurs za prikupljanje kompozicija, koji, uz ostalo, precizira da pjesme ne smiju biti ranije objavljivane niti javno izvođene.

– Do sada je na adresu Centra za kulturu pristiglo 15 kompozicija iz BiH, Srbije i Hrvatske, a konkurs završava krajem ovog mjeseca. Autori pjesama, svoje demo sminke, tekstove kompozicija i notne zapise mogu slati na adresu Centra za kulturu i vjerujemo da će ih biti još – kaže Slavko Klisura iz Centra za kulturu Goražde.

Po njegovim riječima, tačan datum održavanja Internacionalnog dječijeg festivala“ Šta se pjesmom sanja“ još nije poznat.

– Festival će vjerovatno biti održan u novembru ali do tada ima još mnogo posla, jer predstoji snimanje kompozicija što već godinama radi naš dokazani prijatelj Adnan Dado Mušanović bez kojeg bi sve ovo bilo gotovo nemoguće. U svakom slučaju radujemo se novim pjesmama, susretima djece iz regiona koja će se i ove godine okupiti na festivalu – ističe Klisura.

Naglašava da je najveća vrijednost ovog događaja bogata riznica pjesama nastalih u okviru 19 dosadašnjih festivala, ali i činjenica da je ovaj događaj nastao u najtežim ratnim vremenima, kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu.

– U proteklih 19 godina nastalo je blizu 300 pjesama, a festival je obilježilo isto toliko autora i mnogo više izvođača, kojih je bilo više u jednoj pjesmi. To je jedno ogromno bogatstvo koga možda nismo ni svjesni za sam grad, a posebno djecu koja rastu uz te pjesme u vrtićima ili školama. To najbolje govori o vrijednosti ovog muzičkog događaja ne samo za Goražde, već i Bosnu i Hercegovinu – zaključuje Klisura.

Izvor: FENA

Related Posts