Svijet, Vijesti

Human Rights Watch zahtijeva istragu o Mursijevoj smrti

Off 29

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je od Ujedinjenih nacija (UN) nezavisnu međunarodnu istragu o smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija, prenosi Anadolu Agency (AA).

IZ HRW-a su naveli kako bi Vijeće za ljudska prava UN-a trebalo otvoriti istragu o, kako su naveli, brojnim kršenjima ljudskih prava u Egiptu, uključujući i smrt Mursija.

“Smrt bivšeg predsjednika Mursija dogodila se nakon dugogodišnjeg vladinog zlostavljanja, produženog zatočeništva, neadekvatne medicinske zaštite te nemogućnosti porodičnih posjeta i pristupa advokatima. U najmanju ruku, egipatska vlada je počinila teška kršenja nad Mursijem uskrativši mu zatvorenička prava koja su ispunjavala minimalne standarde”, izjavila je Sara Li Vitson (Sarah Leah Whitson), direktorica HRW za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi umro je juče u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je preminuo nakon što je prethodno ostao bez svijesti.

“Egipatska vlada šest godina nije uspjela obezbijediti Mursiju osnovna prava koje je imao kao zatvorenik, poput medicinske zaštite, porodičnih posjeta, uprkos očiglednom pogoršanom fizičkom stanju i njegovim zahtjevima da mu se omogući liječenje”, navela je Vitson u saopštenju.

U saopštenju HRW se navodi da se ophođenja prema Mursiju kršilo s međunarodnim pravom i da se može uvrstiti kao zločin mučenja.

“Kakvo god je nečije mišljenje o Mursijevoj politici, ophođenje prema njemu bilo je užasno, a protiv odgovornih treba pokrenuti istragu i na odgovarajući način ih procesuirati”, piše u saopštenju grupe.

Mursi je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013., kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

 

Related Posts