Svijet, Vijesti

“Huavej” privremeno obustavio proizvodnju telefona

Off 16

Kineski tehnološki gigant “Huavej” privremeno je obustavio proizvodnju pametnih telefona, dok kompanija pokušava da prevaziđe posljedice stavljanja na crnu listu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javili su kineski mediji.

Američke korporacije, poput “Gugla” i “Majkrosofta”, kao i proizvođači poluprovodnika “Intel”, Kualkom”, “Silinks” i “Brodkom”, prekinuli su veze sa kineskim gigantom.

List “Saut čajna morning post” piše da je američka zabrana transfera tehnologije azijskoj firmi onemogućila “Huaveju” da nabavi zalihe ključne za međunarodna tržišta.

“Huavej” je planirao da do 2020. godine postane najpopularniji provajder mobilnih telefona, ali je zbog odluke SAD morao da preispita tu ambiciju, prenio je “Sputnjik”.

“Pošto je nastala nova situacija, prerano je da se kaže da li smo u stanju da ostvarimo taj cilj”, izjavio je Žao Ming, zvaničnik “Huavejevog” odjeljenja za pametne telefone.

Predsjednik SAD Donald Tramp je 15. maja izdao izvršno naređenje prema kojem je “Huavej” protjeran sa američkog tržišta zbog navodnog rizika koji ova firma predstavlja po nacionanu bezbjednost.

Related Posts