fbpx
Region, Vijesti

Hrvatska: Održana komemoracija skupniku Josipu Briškom

Off 46
Komemoracija Josipu Briskom
Foto: Stipe Majic - Anadolu Agency

Na komemoraciji u prepunoj velikoj dvorani Doma HV “Zvonimir” predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović poručila je okupljenima kako “nas besmrtna Josipova duša čeka na drugom svijetu, u društvu anđela i duša hrvatskih ratnika koji su položili živote u Domovinskom ratu, ali i kroz cijelu našu dug povijest”.

“Nije se štedio, nije se bojao, imao je sve vrline koje krase hrvatskog vojnika, ne samo vojničku spremnost i osposobljenost, nego i one najvažnije ljudske vrline pravog domoljuba, prijatelja i čovjeka”, kazala je hrvatska predsjednica.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako uz “Josipovu obitelj danas tuguje i njegova druga obitelj, obitelj Hrvatske vojske”.

“Hrvatski vojnici svjesni su složenosti svojih zadaća, svjesni smo da se sigurnost Hrvatske čuva i daleko od naših domova”, rekao je Krstičević.

Dodao je kako je Josip bio profesionalan i uzoran vojnik, sin, suprug i otac.

Ministar Krstičević je najavio kako će se hrvatsko središte za međunarodne vojne operacije preimenovati i nositi ime Josipa Briškog.

  • Zagreb-komemoracija-Briskom-1
  • Zagreb-komemoracija-Briskom
  • Zagreb komemoracija Briskom
  • Komemoracija Josipu Briskom

Ispred komemoracijske dvorane posjetitelji su se imali priliku upisati se u knjigu žalosti koja je od jučer otvorena u prostorijama MORH-a.

Jutros je na zagrebački aerodrom NATO-ovim zrakoplovom stigao lijes s poginulim hrvatskim vojnikom Josipom Briškim, gdje je dočekan uz najviše vojne i državne počasti te uz sudjelovanje predstavnika zemalja članica NATO saveza.

Posljednji ispraćaj poginulog hrvatskog skupnika, koji je živio u Sesvetama pokraj Zagreba, održat će se u subotu na mjesnom groblju.

Skupnik Josip Briški bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu koji je preminuo je u srijedu, 24. srpnja 2019. godine od teških ozljeda zadobivenih tijekom terorističkog samoubilačkog napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Related Posts