Region, Vijesti

Hrvatska bi mogla dobiti 5G mrežu

Off 28
Ilustracija

Republika Hrvatska kroz dvije godine bi mogla dobiti 5G mrežu, odnosno petu generaciju mobilnih mreža i superbrzi internet.

Ako je suditi prema riječima Darka Horvata, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta ove zemlje u intervjuu za Večernji list, hrvatska vlast je nadomak odluke da investira upravo u 5G mrežu.

“Ponudio sam model koji bi mogao biti akcelerator u brzini uvođenja 5G servisa u Hrvatskoj. Kada bi se mene pitalo, ja bih ukupnu koncesijsku naknadu koju plaćaju operatori usmjerio u investiciju u periodu od barem dvije godine. Država u ovom trenutku od koncesijskih naknada uprihodi oko 850 miliona kuna. Ako mi investiramo 850 miliona, a oni barem dvostruko više, to znači da je u dvije godine izgrađena mreža”, kazao je Horvat.

Dodao je da su ulaganja u 5G mrežu za operatore ogromna, stoga im država može izaći u susret tako da im smanji udio koncesijske naknade, što bi se transferiralo u onaj investicijski kapital za izgradnju potrebnog broja baznih stanica kako bi se pružilo uslugu ne samo građanima već velikim dijelom i privredi.

“5G prvenstveno stavlja na sto horizontalnu pokrivenost koja bi onima koje zovemo da dođu investirati u Hrvatsku trebala pružiti uvjete za visokotehnološke, automatizirane i robotizirane tvornice. Mi se u jednom trenutku moramo odrediti – želimo li to ili ne želimo. Ako želimo, to moramo napraviti što je brže moguće i država mora pronaći model kako pomoći operatorima”, kazao je Horvat.

Related Posts