fbpx
BiH, Vijesti

HNK: Osnovne škole najavljuju štrajk upozorenja

Off 92
Osnovne škole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu najavile su štrajk upozorenja. Reporter BHRT-a razgovarao sa Slavkom Laušem, iz Sindikata OŠ po hrvatskom planu i programu.

Glavni razlog štrajka je nepovećanje koeficijenta.

Više detalja za BHRT donosi kolega Nikola Bačić.


Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona su saopštili kako su zatečeni objavom sindikata uposlenih u osnovnim školama HNK o mogućem stupanju u štrajk, zbog čega cjelokupnu javnost, kako kažu, žele još jednom upoznati s mjerama provedenim s ciljem poboljšanja radno-pravnog i materijalnog statusa prosvjetnih radnika i uslova rada.

Uz činjenicu da se iz budžeta samo za osnovno obrazovanje – osnovne škole izdvaja 41.407.930 maraka, u obnovu i izgradnju školskih objekata i školskih sportskih dvorana uložili smo dodatnih 10 miliona maraka, uprkos tome što su opštine vlasnici školskih objekata. Ovim projektom nastavljamo obnovu svih škola u našem kantonu.

Dodaju kako su potpisivanjem kolektivnih ugovora kojeg Vlada u cjelosti poštuje, uz druge beneficije, uspjeli osigurati povećanje plata prosvjetnim radnicima za najmanje 15 odsto, koje se, u mandatu ove Vlade, isplaćuju do desetog, a ne krajem mjeseca kako je to ranije bila praksa.

Takođe, krenuli smo u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih radnika, te je u stalni radni odnos primljeno 320 radnika, a na adekvatan način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak za više od 200, tako da nijedan prosvjetni radnik nije ostao bez radnog mjesta iako ih značajan broj radi bez pune norme.

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže