fbpx
BiH, Vijesti

HDZ BiH Uskoplje: Zaustaviti podmetanje nacionalne mržnje

Off 53
Donjii Vakuf - Uskoplje

Namjerni i sramotni pokušaji nametanja krivice za nedopustive povrede suživota dio su medijskog terora nad Hrvatima u javnom prostoru Bosne i Hercegovine, te nedopustivi udar na temeljne vrijednosti Bosne i Hercegovine, saopćio je Općinski odbor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Uskoplje.

“Sramotni napad na primjer suživota opovrgnut je kao djelo mržnje i nacionalne netrepeljivosti, za kojeg se nadamo da će poslužiti kao primjer kojim će se zaustaviti i obeshrabriti svi daljnji pokušaji nedjela nacionalne mržnje. Napadi ove vrste i pokušaji podmetanja zločina nedopustiv su udar, kako na hrvatski, tako i na druge narode i građane Bosne i Hercegovine”, piše u saopćenju.

HDZ BiH Uskoplje poziva na rasvjetljavanje događaja u tom gradu koje će temeljitom istragom motiva i okolnosti ustanoviti počinitelja sramotnog čina, ali i one na čiji je poticaj čin izvršen. Brza reakcija istražnih organa mora rezultirati prikladnom kaznom za počinitelje navedenog zločina protiv hrvatskog naroda, saopćio je Općinski odbor HDZ BiH.

U cilju zaštite građana i kulture suživota, HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor BiH inicirat će izmjene kaznenog zakona u članku koji se odnosi na kaznena djela nacionalne netrepeljivosti, pozivajući na oštre kazne.

Konačno, u ime hrvatskog naroda u Uskoplju i u Bosni i Hercegovini, te u ime svih naroda i građana BiH koji zastupaju kulturu suživota, pozivamo počinitelje i one koji su danas neutemeljno izricali optužbe protiv hrvatskog naroda i njegovih predstavnika na javnu ispriku, navodi se u saopćenju Općinskog odbora HDZ BiH Uskoplje.

Izvor: BHRT

Related Posts