fbpx
BiH

Govor mržnje na društvenim mrežama u BiH

Off 54

Prijetnje i govor mržnje na društvenim mrežama i portalima sve su izrazitije u Bosni i Hercegovini. Iako je govor mržnje krivično djelo, mnogi se ne ustručavaju, čak i ne skrivajući identitet, da pišu uvredljive komentare. Porazno je što rijetki podliježu zakonskim sankcijama, osim u slučaju ako su prijetnje upućene političarima.

Uprkos skoro svakodnevnom govoru mržnje u medijima, svega nekoliko slučajeva ima sudski epilog. Ljiljana Zurovac iz Vijeća za štampu BiH, smatra poraznim što pravosuđe u BiH reaguje najčešće kada su prijetnje ili
govor mržnje upućene političarima.

Važeći propisi u BiH ne sadrži odredbe koje se eksplicitno odnose na zabranu govora mržnje na internetu. Međutim, ovo pitanje se može posmatrati u kontekstu odredbi krivčnog prava kojim se zabranjuje i sankcioniše izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti i to u sva četiri krivična zakona. U Agenciji za istrage i zaštitu svakodnevno analiziraju ovakve prijetnje.

Kada bi portali, odnosno online mediji u BiH koji ne brišu uvredljive sadržaje, završili na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, sud bi ih osudio zbog klevete na njihovim stranicama i u korisničkim komentarima. Više od 20 medija u Evropi upravo je tako završilo. Jer govor mržnje nije sloboda govora, već krivično djelo.

Izvor: Hatka Nezirević/BHRT

Related Posts