fbpx
Svijet, Vijesti, Životni stil

Google pristao da plati Francuskoj skoro milijardu eura

Off 27
Foto: Ilustracija

Kompanija Google je pristala platiti skoro milijardu eura francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prevari pokrenuta prije četiri godine. Riječ je o nagodbi koja bi mogla predstavljati pravni presedan za ostale svjetske tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj.

“Sporazum dopušta nagodbu za sve ranije sporove”, rekao je advokat Googlea Antonin Levy na ročištu na Sudu u Parizu.

Francuski istražitelji još istražuju da li je Google, čije je europsko sjedište u Dublinu, izbjegao plaćanje taksi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u zemlji.

Google je saopćio da je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu od 500 miliona eura i platiti dodatnih 465 miliona eura poreza.

Inače, Google, dio Alphabet konglomerata, plaća samo mali iznos poreza u većini europskih zemalja jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj.

Ovo je do sada bilo moguće postići zahvaljujući “rupi” u međunarodnom poreznom zakonu, ali mnogo zavisi i od osoblja u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.

Iznos poreza koji će Google platiti je manji od 1,6 milijardi eura, koliko je Ministarstvo finansija Francuske zatražilo nakon što su pregledani uredi kompanije Google u Parizu 2016. godine.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Related Posts