BiH, Vijesti

Godišnjica stradanja stanovnika Dobrinje: Ubijeni u redu za vodu

Off 18
Foto: Press služba KS

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Smiljana Viteškić i Vibor Handžić, te ministrica pravde i uprave Lejla Brčić odali su danas počast i položili cvijeće na spomen obilježje žrtvama masakra kod Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji.

Na današnji dan, prije 24 godine, oko 11.40 minuta s agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljena je granata koja je pogodila zgradu škole i tom prilikom usmrtila sedam stanovnika Dobrinje, dok su čekali u redu za vodu. Dvanaest sugrađana tada je ranjeno.

Ubijeni su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar.

S tog mjesta poslana je poruka da se žrtve kao i sve patnje civila u opkoljenom Sarajevu nikada ne smiju zaboraviti.

“Ovo spomen-obilježje podsjeća ali i upozorava na sve strahote agresije. Na njemu su upisana i imena đaka ove škole Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića koji su također ubijeni na Dobrinji u tom periodu, njih dvoje od ukupno 1.600 ubijene djece Sarajeva. To ne smijemo zaboraviti i o tome moramo stalno govoriti”, naglasila je ministrica Brčić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i članovi porodica ubijenih stanovnika Dobrinje, predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo, MZ Dobrinja – B, Unije civilnih žrtava rata KS te nastavnici i učenici OŠ “Skender Kulenović”, saopćeno je iz Press službe KS.

Related Posts