fbpx
BiH, Vijesti

GO SDA: SNSD treba prestati sa opstrukcijama Parlamenta i Vijeća ministara

Off 155
Glavni odbor SDA
Foto: Amela Pokvić/BHRT

Zasjedao je Glavni odbor Stranke demokratske akcije, koji je pozvao predstavnike SNSD-a da prestanu sa opstrukcijom rada Parlamenta BiH. Inače, na sjednici su se članovi Glavnog odbora izjasnili i o promjenama Statuta stranke, koje se prije svega odnose na izmjene u strukturi lokalnih organizacija.

Prije nego je usvojio 11 zaključaka koji se odnose na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, čelnik SDA Bakir Izetbegović komentarišući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, rekao je da ne treba čekati 14. septembar koji je Čović naveo kao novi rok za uspostavu vlasti u BiH.

Sjednicu je pratila reporterka Amela Pokvić.

Glavni Odbor danas je, između ostalih, usvojio i sljedeće zaključke:

1. Poziva se SNSD da prestane sa opstrukcijama Parlamentarne skupštine BiH i napominje da neusvajanje dokumenata Vijeća ministara predstavlja zastoj;

2. Od Zorana Tegeltije, mandatara SNSD-a za predsjedavajućeg Vineća ministara BiH, SDA traži da što prije predstavi plan rada tog tijela Predsjedništvu BiH;

3. Glavni Odbor SDA od HDZ-a BiH traži da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH;

4. SDA podržava demarkaciju granice sa Srbijom;

5. Zaključeno je da je stav Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o zaključku Predsjedništva BiH o ponovnom pokretanju spora oko Pelješkog mosta neutemeljen i štetan po interese građana BiH.

Takođe, Glavni odbor SDA pozdravio je uspostavu nove parlamentarne većine koju sačinjavaju pobjedničke stranke, te imenovanje Denijela Tulumovića za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona, rekao je predsjednik Glavnog odbora SDA Čedomir Lukić .

Podržano je i obnavljanje inicijative za donošenje zakona o zabrani negiranja genocida, nakon reakcije OHR-a i najviših zvaničnika EU na pismo 12 udruženja žrtava povodom presude Radovanu Karadžiću.
Očekuje se odlučna reakcija Vijeća za implementaciju mira povodom Dodikovih prijetnji visokom predstavniku i najave antidejtonskih postupaka u vezi sa donošenjem ovog zakona.

Presuda Vrhovnog suda Holandije kojom se odgovornost ove države u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici izražava u procentima je sramotna – stav je Glavnog odbora SDA. Ističe se da su ovom presudom žrtve genocida još jednom povrijeđene, izdane od države čije su oružane snage u okviru UN- a, njihove misije bile zadužene da ih zaštite.

Glavni odbor SDA najoštrije osuđuje posjetu potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića osuđenom ratnom zločincu Bruni Stojiću u austrijskom zatvoru.

Glavni odbor SDA takođe je podržao predstavnike te stranke u Vijeću ministara BiH koji su glasali protiv prijedloga nove revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s prijedlogom Statuta, Lukić je kazao da se ne slaže s konstatacijama koje se posljednjih dana iznose u pogledu toga šta donosi prijedlog novog Statuta SDA, „to nije nikakva centralizacija niti povećanje moći predsjednika stranke, već je racionalnija organizacija unutar stranke, od predsjednika stranke pa do najnižih nivoa organizovanja“.

Po njegovim riječima, doneseno je niz rješenja koja će omogućiti daleko demokratičniji odnos prema funkcijama, kako unutar stranke, tako i van nje. Mandati se ograničavaju, također broj imenovanja, odnosno funkcija koje određeni članovi obavljaju u okviru stranke će biti sveden na minimum kako bi što veći broj članova stranke mogao da se uključi u različite aktivnosti.

“Želja nam je da smanjimo koncentraciju funkcija u okviru jedne osobe, već da to bude na daleko većem broju osoba koje mogu obnašati takve aktivnosti”, pojasnio je Lukić.

IZVOR: Amela Pokvić/BHRT, FENA

Related Posts