fbpx
BiH

Glavni odbor SDA: Opredijeljeni smo za formiranje stabilnih parlamentarnih većina

Off 180
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio je danas u Sarajevu niz zaključaka među kojima je prvi da ponovo pozivaju sve stranke koje su dobile značajnije povjerenje građana da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim nivoima, posebno naglašavajući potrebu jedinstva probosanskih stranaka. Izvještava reporterka BHRT-a Amela Pokvić.

Glavni odbor je zaključio da je ta stranka ostvarila sve planirane izborne rezultate. SDA je opredijeljena za stabilno formiranje parlamentarnih većina, a budući partneri bi, rečeno je, trebali ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine prava, javila je naša reporterka.

Kada je riječ o mogućim koaliranjima i formiranju vlasti, Glavni odbor SDA je zaključio da će sačekati odluku Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP).

SDA je, poručeno je sa sjednice Glavnog odbora, spremna da razgovara sa svim subjektima, u skladu sa ustavima i zakonima. Čeka se odgovor SDP-a, nakon čega će donijeti konačnu odluku.

“Kao pobjednička stranka, SDA još jednom upućuje poziv svim strankama koje su dobile značajnije povjerenje građana da pristupe hitnom formiranju vlasti na svim nivoima. Nasrtaji na stabilnost i euroatlanski put Bosne i Hercegovine, kojima smo svjedoci, nalažu jedinstvo svih bh. političkih patriotskih snaga. To je pitanje odgovornosti probosanskih stranaka prema svojim biračima i građanima Bosne i Hercegovine”, rekao je nakon sjednice Čedomir Lukić, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Dodao je da SDA nikada nije u presudnim trenucima bježala od odgovornosti te će i ovaj put braniti interese Bosne i Hercegovine, njenu cjelovitost i jednakost svih ljudi na cijeloj teritoriji države, sa svim partnerima koji su spremni na saradnju.

“Čvrsto smo opredijeljeni”, istaknuo je Lukić, “za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti koje će osigurati snažnu podršku vladama i provođenje reformi na putu prema NATO-u i evropskim integracijama Bosne i Hercegovine”.

Naveo je da budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterij poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine, prava što podrazumijeva i provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi sa NATO integrisanjem Bosne i Hercegovine.

Glavni odbor SDA osuđuje, kako su naveli, inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Ureda visokog predstavnika, u pogledu obaveze sprečavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti Republike Srpske i poziva ih na djelovanje u skladu sa mandatom koji im je dodijeljen Daytonskim mirovnim sporazumom.

Glavni odbor osuđuje formiranje komisija Vlade Republike Srpske o genocidu i ratnim zločinima, a od Vijeća za implementaciju mira traže da osude formiranje ovih komisija. Od visokog predstavnika očekuju donošenje hitne odluke o poništavanju Odluke Vlade Republike Srpske o formiranju pomenutih komisija.

Sa sjednice je poručeno da Glavni odbor osuđuje “trajnu institucionalnu antidejtonsku diskriminatorsku politiku i praksu u entitetu Republika Srpska, kojima su izloženi Bošnjaci i Hrvati povratnici u taj entitet”.

Od svih stranačkih kadrova imenovanih ili izabranih u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti zatraženo je da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente, odmah počnu sa osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Bošnjaka i Hrvata te ravnopravnosti svih građana u Republici Srpskoj, a u konačnici i do uključivanja Bošnjaka i Hrvata u naziv Republike Srpske.

Glavni odbor SDA pozvao je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH da hitno usvoji Budžet Federacije BiH.

“Ukoliko se Dom naroda ne konstituiše u novom sazivu u roku sedam dana i ne usvoji budžet, pozivamo rukovodstvo Doma da, u skladu sa poslovničkom obavezom, sazovu sjednicu Doma naroda u postojećem sazivu kako bi se usvojio Budžet Federacije BiH u interesu svih njenih građana”, rekao je Lukić.

Glavni odbor zadužuje poslanike i delegate u Federalnom parlamentu da nastave aktivnosti u cilju konačnog usvajanja izmjena Zakona o igrama na sreću.

Pozvali su nadležne institucije da provedu provjeru sumnjivih diploma, a od svih univerziteta, kako je rečeno, očekuju punu saradnu sa nadležnim institucijama u procesu provjere vjerodostojnosti postojećih diploma.

Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije, zaključeno je danas, bit će održan u septembru ove godine.

Na ovom linku možete pročitati zaključke sa sjednice
Glavnog odbora, objavljene na zvaničnoj stranici SDA.

Related Posts