fbpx
BiH, Vijesti

General Wolters: NATO se raduje mogućnostima za produbljivanje saradnje s BiH

Off 44
Foto: Fena

Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general Tod D. Wolters izjavio je danas u Sarajevu kako se NATO i komanda na čijem je čelu raduju mogućnostima za daljnje intenziviranje i produbljivanje vojne saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

General Wolters sastao se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Oni su vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu informisali o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, a razgovarano je i o saradnji Savezničkih snaga za Evropu s BiH.

“U tom kontekstu, istaknut je napredak saradnje u oblastima odbrane, oružanih snaga i sigurnosti”, navedeno je u saopštenju.

Izvještava reporterka Murisa Dučanović-Šljivar.

General Wolters, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, nakon susreta s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) istaknuo je kako je u 2019. godini realizirano dosta zajedničkih aktivnosti.

Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim stepenom saradnje, kao i planskim aktivnostima koje slijede u narednoj, 2020. godini, potcrtavajući spremnost za ulaganje nove energije u saradnju s OSBiH.
General Wolters pohvalio je angažman OSBiH u sklopu mirovnih operacija, a posebno u operaciji u Afganistanu, gdje se trenutno nalazi više od 60 pripadnika OS.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je kazala kako je razgovarno o intenziviranju saradnje BiH, Ministarstva odbrane i NATO-a, uključujući i nove vidove saradnje, kao i zakonske obaveze koje ima MOBiH, a koje se tiču sudjelovanja u mirovnim misijama i drugih pitanja značajnih za odbrambeni sektor BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o različitim sigurnosnim pitanjima i modalitetima pomoći Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, a sve radi daljnjeg jačanja sigurnosti i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

Pendeš je razgovore ocijenila sadržajnim i konstruktivnim, izražavajući zahvalnost generalu Woltersu za posjetu Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, već na početku novoga mandata.

IZVOR: FENA/BHRT

Related Posts