fbpx
Svijet, Vijesti

Francuska: Parada na Dan pada Bastilje

Off 48
Franscuska: Parada na Dan pada Bastilje
Foto: Mustafa Yalçın - Anadolu Agency

Povodom obilježavanja najvažnijeg nacionalnog praznika u Francuskoj, Dan pada Bastille, u Parizu je upriličena vojna parada.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokazao je na paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje odbrambene kapacitete Evropske unije (EU) isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju.

Zastave deset zemalja članica Evropske inicijative za intervenciju, istaknute su na današnjoj vojnoj paradi u aveniji Jelisejska polja u Parizu.

  • Franscuska: Parada na Dan pada Bastilje
  • Franscuska: Parada na Dan pada Bastilje
  • Franscuska: Parada na Dan pada Bastilje
  • Franscuska: Parada na Dan pada Bastilje
  • Franscuska: Parada na Dan pada Bastilje
  • Franscuska: Parada na Dan pada Bastilje

Osim domaćina, predsjednika Emmanuela Macrona, defile su gledali i njemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i drugi gosti.

 

Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor. Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu. Ta revolucija označava epohu slobode od feudalnog pritiska i nepravednosti, ukidanje formi ovisnosti i osobne neslobode ljudi.


POLICIJA ISPALILA SUZAVAC NA DEMONSTRANTE NA JELISEJSKIM POLJIMA

Francuska policija ispalila je suzavac kako bi rastjerala demonstrante sa Jelisejskih polja u Parizu, nakon paradi povodom Dana Bastilje.

Bulevar u centru Pariza ponovo je otvoren za saobraćaj nakon završetka parade, ali je nekoliko stotina demonstranata pokreta “žuti prsluci” pokušalo da ga blokira.

Francuska televizija “BMF” objavila je fotografije na kojima su prikazani policajci koji ispaljuju suzavac na demonstrante koji su pokušali da blokiraju put metalnim barikadama, kantama za otpatke i drugim predmetima.

Tokom sukoba nekoliko puta se čuo glasan prasak, a demonstranti su policajce gađali raznim predmetima, nakon čega su zapalili jednu od kanti za otpatke.

IZVOR: Anadolu Agency/SRNA

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže