fbpx
BiH, Vijesti

Formiranje vlasti u BiH: Analitičari ocjenjuju da postoji mogućnost da se kriza produži do izbora 2020.

Off 138
Institucije BiH

Politička kriza u Bosni i Hercegovini traje od izbora, ali nakon nepostizanja konsenzusa u Predsjedništvu u vezi sa ANP-om i mandatarom, jasno je da nikakve koalicije ne postoje niti djeluju, smatraju analitičari. Iz Evropske unijе stižu nove poruke i upozorenja.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, poručio je čelnicima SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, da se drže roka koji su postavili, nakon što su 5. avgusta potpisali sporazum o formiranju Savjeta ministara. Ipak, političkoj krizi u BiH, još se ne nazire kraj.

Već 10 mjeseci Bosna i Hercegovina nema konstituisanu vlast, i to je dovoljan pokazatelj političke krize, bez obzira na jučerašnji epilog sjednica Predsjedništva, koje niје usvojilo ni ANP, ali ni mandatara za Vijeće ministara, kažu analitičari. Zapravo, ništa novo. Nikakva koalicija niti postoji niti djeluje, jer da postoji, postigla bi dogovor i rješenje.

Almir Terzić, politički analitičar

S obzirom da nema nikakvog dogovora takvog na vidiku jasno je da politčari djeluju svako za sebe i da zapravo nemaju minimum postignutog konsenzusa, šta je to prioritet BiH

A kada je riječ o prioritetima, za evropske diplomate je to da bh. političari, kako kaže šef Delegacije Evropske unije u BiH , stanu na loptu. On izražava žaljenje što nije došlo do imenovanja mandatara.

Lars-Gunar Wigemark, šef delegacije Eu u BiH

Ja lično mislim da postoji praktično rješenje za sva pitanja. Nije potrebno pretjerivati i dramatizovati bilo koje od ovih pitanja. Ono što je važno je da  će mišljenje o aplikaciji za članstvo u EU doći na red i da će se u trenutku sagledavanja, razmatrati da li postoji formirana vlast u zemlji i da li se zemlja može nastaviti kretati dalje.

Čelnici političkih stranaka, SNSD-a i HDZ-a s jedne, i SDA s druge strane, ne žele da se zamjeraju jedan drugom, ocjenjuju oni koji prate politička zbivanja u zemlji, i to je, kažu, suština.

Željko Raljić, novinar

Mnoge stvari nisu jasne i ne odgovaraju onome što javni proklamuju lideri političkih partija pa ne bi bilo iznenađenje da dođe do nekog novog dogovora

Slavo Kukić, sociolog

Ono što se događalo na sjednici Predsjedništva i ono što će se događati ubuduće je samo jedan dio užasne ružne bosanskoherecgovačke stvarnosti da BiH nastavlja s agonijom koju proživljava

Analitičari ocjenjuju da postoji mogućnost da se kriza produži do izbora 2020, što bi imalo nesagledive posljedice za funkcionisanje institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Azira Hrustemović/BHRT

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže