fbpx
Privreda, Svijet, Vijesti

“Ford” zatvara fabriku u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi

Off 31

“Fordova” fabrika motora u Velsu u kojoj je zaposleno 1.700 ljudi ekonomski je neodrživa i biće zatvorena sljedeće godine, saopćeno je danas iz američkog automobilskog koncerna, prenosi Anadolija.

Kompanija je za zatvaranje okrivila pad interesovanja kupaca i isticanje ugovora sa “Jaguar Land Roverom”. Zbog toga je “Ford” najavio zatvaranje fabrike u septembru 2020. godine.

Stuart Rowley, predsjednik “Forda” za Evropu izjavio je da promjena potražnje kupaca i nepovoljni troškovi, kao i odsustvo proizvodnje dodatnih modela motora u pogonu u Bridgendu u budućnosti čine pogone ekonomski neodrživim.

Pogon u Bridgendu otvoren je 1980. godine i jedan je od najvećih poslodavaca u Velsu.

“Imaćemo pojačan program, kroz koji ćemo pomoći zaposlenicima da pronađu novi posao ili započnu vlastiti biznis”, naglasio je Rowley.

Jeff Beck iz regionalnog ogranka sindikata GMB (Britanski kongres sindikata) ocijenio je da je ova vijest “udarac čekićem za velšku ekonomiju i zajednicu u Bridgendu”.

Loša vijest iz “Forda” samo je posljednja u nizu za britansku automobilsku industriju, koja se bori sa neizvjesnostima vezanim za Brexit, kao i sa globalnim problemima koji ometaju sektor.

“Ford” je prošlog mjeseca objavio da će ukinuti 7.000 radnih mjesta širom svijeta, među kojima i nekoliko stotina u Velikoj Britaniji.

Related Posts